Dimarts, a les 22.05

"Nits sense ficció" estrena "Depardieu, la caiguda de l'ogre", una investigació sobre les acusacions de violència sexual contra l'actor francès, i "Alteritats", una celebració de l'amor lèsbic

Demà, a les 22.05, "Nits sense ficció" estrenarà "Depardieu, la caiguda de l'ogre", documental que aprofundeix en els aspectes més foscos de la personalitat de l'actor i revelen un Depardieu obsessionat sexualment.

Tot seguit, a les 23.05, l'espai estrenarà "Alteritats", les vivències de quatre generacions de lesbianes a Catalunya.

"Depardieu, la caiguda de l'ogre" 

El documental es basa en les imatges inèdites d'una visita de Gérard Depardieu a Corea del Nord, el 2018, i revela un aspecte inquietant de l'actor, que es mostra completament desinhibit, amb una clara obsessió pel sexe i comentaris fora de lloc, que deriven cap al registre sexual sempre que es troba en presència de dones.

Considerat el millor actor francès de la seva generació, els francesos tenen una imatge extravagant de Gérard Depardieu: un ogre, un gran menjador, un bevedor, un "monstre sagrat", un buscador de plaers que exagera voluntàriament la vulgaritat, un provocador, amb amistats polítiques qüestionables...però, per sobre de tot, un gran actor, el millor de la seva generació.

El documental investiga no solament el comportament inapropiat de Depardieu, sinó també la connivència del món del cinema francès, que ha mantingut en silenci durant molts anys l'aspecte més fosc d'una estrella a qui finalment han passat factura els excessos contra les dones.

Fitxa tècnica

Direcció i realització: Damien Fleurette
Redactor en cap: Frédéric Lafont
Redacció: Ambrine Benyahia
Imatges: Daniele Vella, Henry Marquis, François Cauwel

"Depardieu, la caiguda de l'ogre" ("Gérard Depardieu, la chute de l'ogre") és una producció d'Hikari Productions, amb la participació de France Télévisions.

"Alteritats"

"Alteritats" és un documental que recull la veu de diferents vivències lesbianes de quatre generacions residents a Catalunya, una genealogia. Un recorregut molt íntim de vides que es van entrellaçant i a través de les quals anem descobrint en què consisteix cohabitar en un món estructuralment heterosexual i alhora formar part del col·lectiu LGTBIQ+. "Alteritats" és una producció emotiva i contemporània, que porta a la pantalla altres vides possibles.

"Alteritats" (3Cat)

El documental recull la veu de la diversitat de vivències lesbianes a partir d'un recorregut pels sentiments, les experiències, les infàncies, els desitjos i les alegries de lesbianes de totes les edats residents a Catalunya i d'orígens diversos. Així, s'intenta donar resposta a qüestions que sovint queden invisibilitzades pel doble fet de ser dona i de ser lesbiana.

"Alteritats" està format per sis retrats de vida i s'introdueix en la seva realitat endinsant-se en les seves quotidianitats, dins les seves cases, per fer de la vivència personal un tot col·lectiu. Les protagonistes van des de les lesbianes anomenades "històriques", nascudes en la dècada dels 50, que són les que van deixar un rastre inalterable i ancorat; passant per les nascudes als 80, que ja van viure certs canvis socials i identitaris, fins a les lesbianes digitals, aquelles nascudes a partir del 2000.

Totes conformen un diàleg intern, en què la complicitat, la comunió, el reconeixement, però també el conflicte i la contradicció, formen part de la mateixa composició. Es mostren les protagonistes més enllà de la identitat lesbiana, amb temes com el racisme, la maternitat, la vida rural, la vellesa, les pors o la feina.

El documental "Alteritats" ha rebut diversos guardons, com el Premi Ciutat de Barcelona 2023, el Premi al Millor Documental al FIC-CAT 2023 o el Premi al Millor Llargmetratge al Festival Ull Nu 2023 d'Andorra. A més, el documental ha estat nominat en dues categories a la darrera edició dels premis Gaudí.

Fitxa tècnica

Direcció i guió: Nora Haddad Casadevall i Alba Cros Pellisé
Muntatge: Nila Núñez Urgell i Alba Cros
So directe: Nora Haddad
Diseny de so: Josefina Rozenwasser
Cap de producció: Marianna Terzini
Direcció de producció: Alexandra Solórzano G.
Música: María Arnal i Nora Haddad
Direcció de fotografia: Alba Cros
Supervisió de producció: Joan Montesinos
Producció executiva: Almudena Monzú i Andrea Herrera Catalá

"Alteritats" és una producció de Amor y Lujo amb  la participació de 3Cat i  el suport del Ministeri de Cultura i Esports del Govern d'Espanya i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

3cat/sense-ficcio

Anar al contingut