Lliurament de premis a la recerca La Marató 2013: Més d'11 milions d'euros destinats a 79 grups de recerca en malalties neurodegeneratives

La Marató 2013 permet impulsar 44 projectes de recerca neurodegeneratives liderats per 79 científics, que han recollit avui els premis en un acte acadèmic. Es tracta d'una de les inversions en recerca més importants que ha fet la Fundació en els 22 anys d'història del programa. Núria Solé i Roger de Gràcia, presentadors de La Marató 2013, han conduït l'acte.

La Fundació La Marató de TV3 ha repartit més d'11 milions d'euros entre 44 projectes de recerca sobre les malalties neurodegeneratives gràcies a la recaptació obtinguda en la seva darrera edició. Avui s'ha celebrat l'acte de lliurament d'ajudes als 79 científics que duran a terme els treballs guardonats en els pròxims 3 anys.

Els investigadors premiats han assistit a aquest acte, que s'ha fet a l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears i que ha comptat amb una àmplia participació de representants de la comunitat científica.

Núria Solé i Roger de Gràcia, presentadors de La Marató 2013 han conduït la jornada, en la qual ha intervingut el conseller de Salut, Boi Ruiz, president de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears,  Àlvar Net, i el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3, Brauli Duart.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha afirmat que "La Marató és un projecte inimitable, amb la capacitat única d'impulsar la recerca biomèdica i de mobilitzar el conjunt de la societat". El conseller ha destacat la "importància de la recerca com una inversió d'alta rendibilitat on el retorn és molt més alt que la inversió". En aquesta línia, ha afirmat que "la finalitat última de la recerca són els malalts i això encaixa amb la filosofia de La Marató". 

El president de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears,  Àlvar Net, ha destacat la transcendència de La Marató, que permet als "investigadors fer història quan les seves fites es tradueixen en millores en la salut dels ciutadans".

El Dr. Carlos Casasnovas, de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, ha agraït aquesta inversió en recerca en nom de tots els investigadors premiats i ha destacat la responsabilitat que representa investigar gràcies als donatius de milers de ciutadans anònims, a qui els ha dit que "no els decebran i que cada euro suposarà una millora per a la salut".

El president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3, Brauli Duart, ha declarat que amb La Marató, "Catalunya és líder en solidaritat al món" i ha posat l'accent en el paper destacat que ha tingut aquest projecte solidari en l'avenç de la recerca sobre 14 grups de malalties al llarg de 22 anys.

 

44 projectes de recerca sobre malalties neurodegeneratives

L'èxit de recaptació de La Marató 2013 ha permès finançar 44 projectes de recerca sobre les malalties neurodegeneratives, destinant-hi més d'11 milions d'euros. Es tracta de l'edició del programa que ha aconseguit finançar el nombre més alt de projectes, superant els 42 sobre el càncer de La Marató 2012, i d'una de les inversions en recerca més importants que s'han fet en 22 anys d'història de la iniciativa.

Durant els pròxims 3 anys, un total de 79 equips de recerca treballaran en la creació de nous mètodes de prevenció i diagnòstic i tractament de les malalties neurodegeneratives.

Dels 44 projectes que seran finançats, 23 són unitaris i 21 coordinats entre dos o més centres d'investigació, impulsant d'aquesta manera el treball en xarxa dels diferents grups de recerca. Els projectes es duran a terme en 54 centres d'investigació: 38 són catalans, 9 de l'estat espanyol i 7 d'àmbit internacional.

L'any 2019, la Fundació donarà a conèixer els resultats obtinguts en els treballs de recerca en un simposi científic.

En 22 edicions, la Marató de TV3 ha recaptat 131 milions d'euros i ha impulsat de manera decisiva la investigació científica d'un gran grup de malalties mitjançant el finançament de 680 projectes de recerca biomèdica d'excel·lència.

A la convocatòria d'ajudes en malalties neurodegeneratives que la Fundació de La Marató va obrir al mes febrer s'hi van presentar 187 projectes, que van ser avaluats per 96 experts internacionals en un procés d'avaluació coordinat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS). Un total de 96 experts han revisat els treballs seguint un rigorós procés d'avaluació per consemblants en què s'ha valorat la seva qualitat, metodologia, rellevància científica, sanitària i social, valor innovador i viabilitat.

fundaciomaratotv3.cat

 

Anar al contingut