"Canvi de cicle"
Dimarts, a partir de les 22.05

La sequera en el punt de mira, a "Nits sense ficció"

Catalunya viu la sequera més greu de l'últim segle. Per entendre què està passant i quines conseqüències tindrà, demà, a les 22.05, el programa especial dels serveis informatius de 3Cat "Canvi de cicle" resseguirà el curs dels dos rius més afectats, el Ter i el Llobregat, i parlarà amb els seus protagonistes

Tot seguit, a les 22.55, s'estrenarà el documental "Negacionistes del canvi climàtic", la història d'una campanya d'engany per negar l'amenaça climàtica

"Canvi de cicle"

La crisi de l'aigua s'ha convertit en una crisi de país, que afecta el seu equilibri natural i la viabilitat de molts sectors productius. L'especial "Canvi de cicle", conduït per Núria Solé i Pere Bosch, explicarà les causes i les conseqüències d'aquesta sequera històrica. El fil conductor seran els dos rius més afectats, els que nodreixen les comarques més poblades del país i que van entrar en situació d'emergència l'1 de febrer: el Ter i el Llobregat.

Els protagonistes de la sequera

Pel camí, conversaran amb persones que viuen les conseqüències de la sequera i que treballen per trobar-hi solucions. Sectors com l'agricultura, la indústria i el turisme tindran la seva veu en aquest moment marcat per les restriccions. De la seva mà, sabrem per què l'aigua és essencial en les seves activitats.

El programa també retratarà les afectacions a la natura. I ho farà trepitjant el terreny pam a pam: a muntanyes que fa uns anys eren cobertes de neu, volant des d'un helicòpter sobre boscos de la Catalunya central on els arbres corren risc de mort i estudiant la salut del riu a través dels microorganismes que l'habiten.

 

El nou cicle de l'aigua

La crisi de l'aigua ha revifat antigues propostes, com la del transvasament de l'Ebre a Barcelona. El programa farà aquest debat des de Deltebre, amb un cara a cara entre Rafa Sánchez, de la Taula de Consens de l'Ebre i Marc Oliva, del Col·legi d'Enginyers Industrials.

Més enllà d'això, "Canvi de cicle" buscarà les noves fonts d'aigua, les que no dependran de la pluja o la neu. La dessalinització i la regeneració d'aigua són les dues principals estratègies per garantir l'abastiment de les ciutats. Actualment, el 58% de l'aigua que es consumeix a l'àrea metropolitana ve d'aquestes fonts. Se'n coneixerà el potencial, però també els punts dèbils. I preguntarà al director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, si s'han fet els deures pendents de l'última gran sequera, la de 2008.

Aquest nou cicle comportarà canvis profunds en la producció i, també, en el consum d'aigua. Tot i que els darrers anys l'estalvi domèstic ha estat important, les restriccions actuals (200 litres per persona i dia en les zones en emergència I) conviden a preguntar-nos quin consum fem. Per això, de la mà de la professora de la UB Mar Grasa es coneixerà què és l'anomenada aigua virtual, és a dir, quants litres calen per produir tot allò que consumim, des del menjar o la roba fins als mobles o els telèfons mòbils.

La responsabilitat individual ho és també de les administracions. El programa es plantarà a La Palma de Cervelló, un municipi on més del 50% de l'aigua es perd per fuites, i veurà en directe com es resol una d'aquestes pèrdues a les canonades.

"Negacionistes del canvi climàtic"

El 1988, el món estava disposat a actuar contra el canvi climàtic. Però aleshores va passar una cosa que ha provocat la crisi climàtica que el món pateix avui. Les grans empreses petroleres van ser de les primeres a detectar l'escalfament global, però en lloc d'actuar, van engegar una campanya que ha desviat la lluita contra el canvi climàtic durant 30 anys.

"Negacionistes del canvi climàtic" és una investigació que revela què es va fer i qui hi havia al darrere. Mitjançant documents internes i entrevistes amb els implicats, el documental mostra que la indústria petrolera ha liderat una campanya que durant més d'una dècada ha manipulat la percepció pública del canvi climàtic, que han acomiadat els seus propis científics i han contractat les mateixes persones que van ajudar amb èxit la indústria tabaquera a sembrar dubtes sobre els perills del tabac, i que aquestes mateixes empreses petroleres, avui dia, es postulen com empreses verdes a la avantguarda de l'ecologia, mentre que en realitat fan el contrari: aproximadament el 95% de les inversions en nova energia se centra en l'extracció de més combustibles fòssil, cosa que continua esperonant l'escalfament global.

Una història sobre com un petit grup d'homes han afectat per sempre el futur de la humanitat, i encara ho continuen fent.

Fitxa tècnica

Direcció: Mads Ellesøe
Producció executiva: Thomas Falbe, Ole Hjortdal
Producció: Sidsel Marie Jacobsen
Direcció de fotografia: Anders Aagard, Mathias Strømfeldt
Edició: Ronni Skovmand
Música: Mathias Nielsen

"Negacionistes del canvi climàtic" és una producció de DR dirigida per Mads Ellesøe.

3cat/sense-ficcio
#Sequera3Cat

Anar al contingut