Dilluns, a les 22.40

"La falsa realitat", la principal amenaça de la democràcia als Estats Units, a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat d'arreu del món.

Dilluns, 11 de març, a les 22.40, al 33, "60 minuts" estrena "La falsa realitat" que explora la gran qüestió sobre els límits entre els fets, la veritat i la mentida. El director, Phil Rees, proposa reflexionar sobre com la percepció de la realitat divideix, més que mai, la societat als Estats Units.

Veritat o mentida? La principal amenaça de la democràcia als Estats Units. Un fet, diferents interpretacions. Quantes realitats?

El documental d'Al Jazeera "La falsa realitat" explora la gran qüestió sobre els límits entre els fets, la veritat i la mentida. El director, Phil Rees, proposa reflexionar sobre com la percepció de la realitat divideix, més que mai, la societat als Estats Units. La desconfiança en els polítics, els periodistes, els científics, els acadèmics... s'ha utilitzat per fragmentar el país, dividit en dues visions radicalment oposades sobre el que és i el que no és real. És possible la convivència futura?

Amb el títol original "The truth illusion", el treball de Rees apunta que la construcció dels anomenats "fets alternatius" i les teories de la conspiració suposen una amenaça alarmant per a la democràcia nord-americana.

L'erosió de la confiança

A la dècada dels 60, la taxa de confiança de la societat dels Estats Units envers els seus governants era del 77%. Als anys 80, Reagan i Bush pare ja van gaudir només d'un 25%, una caiguda brusca a conseqüència d'escàndols com el cas Watergate, que demostraven com els polítics utilitzaven la mentida i l'engany per governar i mantenir-se al poder. Amb els presidents Barack Obama i Donald Trump la confiança dels nord-americans en els seus governants era només del 15%. La taxa ha seguit reculant i hi ha qui ha sabut treure avantatge de la desconfiança.

L'odi, l'arma del "populisme manipulador"

Peter Oborne, periodista britànic, analitza com, després del fracàs de la guerra del Vienam, van sorgir experts en política per inventar noves realitats a través de la manipulació de la informació amb l'objectiu de guanyar eleccions, a costa de crear divisions "enormes i perilloses" a llarg termini:

"Es tracta de crear temor, odi, desconfiança. Així funciona la política del populisme manipulador. Crea falses emocions i fomenta la ràbia i l'odi.Vivim en un món en què el que diuen els polítics, el que diuen aquesta gent està completament desconnectat del que és la realitat."

"La falsa realitat" alerta com les teories de la conspiració, especialment al voltant de la pandèmia de Covid 19, es basen en gran part en la ignorància, la por i l'apatia de la gent, de manera que els polítics poden fàcilment orquestrar un grup dispers per aconseguir els seus vots.

Un país dividit i enfrontat

La bretxa entre republicans i demòcrates inclou ara una divisió insalvable sobre la manipulació mediàtica i la desinformació. El professor de psicologia de la Universitat de Nova York, Jay Van Bavel, adverteix del perill del gir que ha suposat Donald Trump:

"Crec que la invenció del concepte "fets alternatius" quan es tracta de fets que no són certs, que són mentides, que són falsedats, és tremendament perjudicial.

Al llarg de la història, els polítics han mentit i han mirat de dissimular-ho. Però ningú havia mentit d'una manera tan descarada quan tothom podia veure que era mentida mirant una simple foto."

Xarxes socials, la falsa "força alliberadora"

Davant el descrèdit dels mitjans de comunicació de masses, les xarxes socials s'han erigit perillosament en la font d'informació de gran part de la població, que es conforma en reforçar les seves creences, independentment del que puguin demostrar els fets.

Sembla que els nord-americans ja no confien en ningú, només en Internet i si és per compartir un mateix punt de vista.

Les xarxes, amb infinitat de missatge i narratives diferents, han facilitat enormement com fer arribar informació a un gran nombre de persones, que esperaven que Internet descobrís la veritat. Investigadors com Suzanne Schneider i Todd May ho desmenteixen:

"Durant un temps hi va haver la creença idealista que les xarxes socials serien una gran força alliberadora. Que destaparien narratives ocultes i es descobriria la veritat sobre molts temes".

"Però hi ha gent que utilitza aquestes tecnologies amb la intenció d'allunyar-nos de la veritat, per imposar allò que ells consideren que és veritat i assolir els seus objectius polítics."

En guerra per la realitat

El documental "La falsa realitat" és un toc d'alerta sobre com els Estats Units s'han convertit en un país on les realitats compartides ja no existeixen i, per tant, on està en perill la convivència futura.

Ethan Zuckerman, expert en mitjans de comunicació, ho planteja en termes bèl·lics:

"Podria suposar perfectament la mort de la democràcia, si tenim relats dels fets tan contraposats que no ens posem d'acord en una sola realitat per mirar de governar de manera col·lectiva.

Els conflictes polítics durant els pròxims deu o vint anys no vindran per la interpretació dels fets, vindran per saber en quina realitat vivim. I penso que, ara mateix, ningú intenta canviar la manera com els altres interpreten la realitat; estem en guerra pel que és la realitat en si."

"La falsa realitat" (The truth illusion) és un documental produït per Al Jazeera i dirigit per Phil Rees.

tv3.cat/60minuts

Anar al contingut