Els Premis Ludi, impulsats per 3Cat, reconeixen el talent en la creació de videojocs dels estudiants de grau superior

La primera edició d'aquests guardons ha distingit quatre prototips ideats per alumnes de diferents centres educatius de Catalunya.

Un dels projectes, creat per un equip híbrid d'estudiants de diverses universitats, serà desenvolupat al complet per la incubadora GameBCN i publicat per 3Cat. 

Quatre prototips de videojoc ideats per estudiants d'educació superior de Catalunya han sigut els guanyadors de la primera edició dels Premis Ludi, uns guardons impulsats per 3Cat, amb el suport del programa d'incubació de videojocs GameBCN i la col·laboració de Socialpoint i Gameloft Barcelona, que volen fomentar el talent jove del país.  
 
La gala de lliurament dels premis s'ha celebrat aquest divendres, 1 de desembre, a la Farga de l'Hospitalet, en el marc de la segona edició del Saló del gaming (SAGA). En l'acte, presentat pels comunicadors Carla Sevillano i Pep Munta, hi ha assistit la directora d'Innovació, Recerca i Estratègia Digital, Cristina Villà; el cap d'àrea de Continguts Digitals i Transmèdia, Adrià Serra, i el cap d'Arts digitals i Videojocs, Oriol Boira, que han sigut els encarregats d'anunciar tres dels premis que s'han lliurat. 
 
En aquesta primera edició, els participants havien de presentar un prototip jugable de videojoc que, de manera divertida, contribuís a fomentar l'hàbit de connectar amb la informació diària entre aquelles persones que no el tenen adquirit. Els guanyadors de les quatre categories establertes a les bases del concurs han estat:  
 
- Premi Social Point a la màxima diversió per al projecte ActualiCat.cat, dels estudiants Aroa Ochoa Bardet, Carla Sánchez Armengol, Francesc Torrus Mora i Júlia Ting Castro Sevilla. 
 
 
- Premi Ludi a la millor rejugabilitat per al projecte Redactor Exprés, dels estudiants David Boces Obis, Juan de Dios Garcia Salguero i Alejandro Giralt Silván. 
 
 
- Premi Gameloft Barcelona a l'accessibilitat per al projecte Primícia a la vista, dels estudiants Adrià López González, Guillem Tió Surós, Pablo Fuertes Bayón i Joel Jolis Molina.  
 
 
- Premi Ludi a la màxima creativitat per al projecte Picto Diari, dels estudiants Júlia Campalans Andreu, Maria Bordera Cugat, Mirokshi Rojas Diaz i Jan Campalans Andreu.  
 
 
Dels quatre projectes guardonats, el darrer, Picto Diari, serà desenvolupat al complet per la incubadora GameBCN i publicat per 3Cat. Els estudiants que l'han ideat tindran l'oportunitat de formar part de l'equip desenvolupador. A més, tots els alumnes dels projectes premiats han estat guardonats amb premis com un viatge a la Gamescom 2024 o mentories personalitzades per part de professionals del sector, segons la categoria del premi. 
 

Esdevenir actors clau en un sector estratègic 

Un dels objectius del nou Pla Estratègic de 3Cat passa per esdevenir actors clau en un sector rellevant com el dels videojocs i oferir-ne com a part de l'oferta digital, per tal d'arribar a nous públics i, alhora, contribuir a impulsar el sector a Catalunya.  
 
En l'acte de lliurament dels premis, la directora d'Innovació, Recerca i Estratègia Digital de 3Cat, Cristina Villà, ha destacat que "els videojocs són audiovisual i són cultura" i ha refermat la voluntat de la corporació d'apostar-hi "des de la nostra perspectiva de servei públic de portar el català a totes les finestres".   
 
En aquest sentit, els premis Ludi s'emmarquen dins d'una estratègia més àmplia al voltant dels videojocs que 3Cat ha començat a impulsar en els últims mesos amb diverses accions i iniciatives, com el videojoc de "Crims", que veurà la llum l'any que ve. 
 
Per la seva banda, el cap d'Arts digitals i Videojocs de 3Cat, Oriol Boira, ha agraït la participació dels gairebé 80 estudiants que han presentat un total de 24 prototips funcionals en aquesta primera edició dels premis, un èxit de convocatòria que avala una segona edició dels premis l'any que ve. Alhora, Boira ha aprofitat l'oportunitat per fer una crida al sector dels videojocs a tenir en compte el talent jove que s'està formant a Catalunya.  

El jurat d'aquesta primera edició dels Premis Ludi l'han format diferents agents rellevants del sector del videojoc a Catalunya: Conrad Roset (Nomada Studio); Carla Sevillano (Piccolo Studio); Sergi Soler (Social Point); Inés Alcolea (Gameloft Barcelona); Gina Tost (Secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat); Marisol López (Directora general d'Innovació i Cultura Digital de la Generalitat); Cristina Villà (Directora d'Innovació, Recerca i Estratègia Digital de 3Cat); Daniel Bramon (Cap de la Unitat Estratègica d'Actualitat de 3Cat); Oriol Boira (Cap d'Arts Digitals i Videojocs de 3Cat); Joan Francesc Bañó (GameBCN); Roger Baldomà (SaGa i comissió de gaming a Plataforma per la Llengua) i Susana Pérez (comunicadora, creadora i streamer de videjocs). 

Anar al contingut