Prototip del videojoc de "Crims"

El videojoc de "Crims", el primer que llançarà 3Cat en una estratègia de sector que inclourà diversos projectes i iniciatives

La Corporació també farà una crida per a desenvolupar un videojoc per a públic juvenil, impulsarà uns premis per fomentar el talent jove del país i col·laborà amb universitats.

La presidenta de la CCMA, Rosa Romà, ha explicat que la Corporació vol esdevenir un actor clau en el sector dels videojocs i, alhora, interactuar amb altres agents rellevants: "És un àmbit en el qual hi hem de ser".

"Crims" tindrà una versió jugable en format videojoc. Aquest és un dels projectes que 3Cat ha explicat aquest dimarts, 18 de juliol, i que s'emmarca dins d'una estratègia més àmplia al voltant dels videojocs que la Corporació catalana impulsarà en els pròxims mesos amb diverses accions i iniciatives. "Els videojocs són audiovisual i són cultura", i fins ara 3Cat no els estava contemplant amb aquesta mirada, ha afirmat la presidenta de la CCMA, Rosa Romà i Monfà, en una trobada informativa. "Creiem que és un àmbit en el qual hi hem de ser", ha remarcat. 

En la xerrada també hi han participat la directora d'Innovació, Recerca i Estratègia Digital, Cristina Villà i Font; el responsable del departament d'Arts digitals i Videojocs, Oriol Boira, i el cap d'àrea de Continguts Digitals i Transmèdia, Adrià Serra, que han desgranat els projectes i les iniciatives que formaran part de tota l'estratègia al voltant dels videojocs. També s'ha comptat amb la presència de la vicepresidenta de la CCMA, Àngels Ponsa, i la consellera Carme Figueras, així com amb el cap d'àrea d'Innovació i Coneixement, Matías Ramos.  


D'esquerra a dreta: Adrià Serra, Àngels Ponsa, Cristina Villà, Rosa Romà, Oriol Boira i Carme Figueras

Esdevenir actors clau en un "sector estratègic" 

Romà ha explicat que un dels objectius del nou Pla Estratègic de 3Cat passa per esdevenir actors clau en un "sector estratègic" com el dels videojocs, i oferir-ne com a part de l'oferta digital, amb l'objectiu d'arribar a nous públics i, alhora, contribuir a impulsar el sector a Catalunya. "Es fonamental portar la llengua, la cultura i el territori a l'univers dels videojocs", ha remarcat Romà, així com aportar-hi els valors positius que promou 3Cat. "Era imprescindible entrar i participar en un ecosistema, el dels videojocs, que ja és molt ric a Catalunya", ha conclòs. 

Pràcticament, un de cada dos catalans (el 46%) es declaren consumidors de videojocs i dediquen una hora al dia de mitjana a jugar-hi, una tendència a l'alça basada en una nova forma de comunicació més interactiva i bidireccional. En aquest sentit, Villà ha destacat que "cal tenir contingut propi que ens permeti aportar els valors de 3Cat a la dimensió dels videojocs", i per això un dels objectius de la Corporació és participar en coproduccions de videojocs amb empreses catalanes. Això permetrà a la Corporació ser present en noves plataformes (PlayStation, Xbox, Nintendo Switch, Steam), aportar-hi continguts i potenciar-hi el català. Un altre objectiu que es fixa 3Cat és propiciar un canvi de model perquè algunes propietats intel·lectuals sorgeixin del mitjà videojoc i evolucionin cap a la resta de mitjans.  

Villà també ha destacat la importància d'establir col·laboracions amb l'ecosistema del sector per explorar aliances, i ha explicat que 3Cat crearà sinergies d'innovació amb universitats del país, alhora que convocarà i donarà suport a premis de videojocs catalans. "Tenim la voluntat d'escoltar molt el sector i d'aproximar-nos-hi amb humilitat i amb voluntat d'aprenentatge", ha asseverat.  

El videojoc de "Crims" 

El primer gran projecte de videojoc de 3Cat serà la versió jugable de "Crims". Està previst que surti al mercat coincidint amb l'emissió a TV3 de la cinquena temporada de la sèrie true crime. El joc l'està desenvolupant una empresa d'Igualada, Cubus Games, amb experiència en videojocs narratius, i amb la complicitat de Goroka i de True Crime Factory, responsables de la producció executiva de la sèrie. Boira ha explicat que l'objectiu del joc serà desenvolupar els dots d'investigació dels jugadors, que hauran de resoldre reptes, tant intel·lectuals com d'habilitat, per tal d'esclarir diversos casos. ""Crims" ja està fent un camí transmèdia, i el pròxim pas era tenir un videojoc", ha afirmat Boira. El joc proposarà crims de ficció, premiarà l'habilitat del jugador per resoldre casos i serà per a mòbils i tauletes. 

Més enllà del videojoc de "Crims", Boira ha desgranat les altres iniciatives que ja estan sobre la taula o en marxa, com la crida per buscar un videojoc per a públic juvenil, de 10 a 14 anys, i familiar que es va presentar al Gamelab a finals de juny.  "Estem iniciant un camí en un sector que està madur i que funciona, i el que volem és ser interessants per a ells; venim a aportar valor, a extreure'n i a sumar per potenciar el sector i per fer sector", ha remarcat Boira.  

A més, el responsable d'Arts Digitals i Videojocs també ha explicat que el gaming serà una temàtica habitual dins l'oferta d'"EVA", la nova marca de continguts juvenils que 3Cat va anunciar a principis de juliol. Es parlarà de novetats, cultura i curiositats de videojocs, i també s'incorporaran els e-Sports. "Volem donar més visibilitat i difusió al sector dels videojocs, també en la cobertura informativa de 3Cat", ha asseverat Boira. En aquest sentit, el cap d'àrea de Continguts Digitals i Transmèdia, Adrià Serra, ha afegit que un dels objectius d'"EVA" serà "que els creadors de videojocs tinguin la mateixa visibilitat que tenen altres creadors de l'àmbit digital i cultural", de manera que 3Cat estableixi "un vincle constant" amb el sector dels videojocs. 

Uns premis i altres iniciatives per estimular la innovació  

Més enllà dels continguts, part de l'estratègia de videojocs de 3Cat també passa per estimular la innovació i "fomentar el talent jove" del país, ha remarcat Boira. En aquest sentit, 3Cat anunciarà aviat la convocatòria de la primera edició dels "Premis Ludi", amb la col·laboració del programa d'incubació de videojocs GameBCN. Aquest certamen premiarà el millor prototip jugable presentat per estudiants d'educació superior arran d'una proposta feta per 3Cat. L'objectiu és que el projecte guanyador es converteixi en un videojoc que arribi al mercat.  

Per altra banda, 3Cat també impulsarà a partir d'aquest setembre, coincidint amb l'inici del nou curs escolar, un laboratori d'innovació digital, amb la col·laboració del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la UPC, en el qual estudiants de diferents graus digitals, mentoritzats per professors experts en diferents àmbits, podran proposar solucions als reptes formulats des de 3Cat. "L'objectiu és estimular la innovació, afavorir la mirada jove en la creació digital i potenciar la transferència de coneixement universitari", ha asseverat Boira.

Anar al contingut