Els informatius de TV3 i Catalunya Ràdio, els més plurals, segons el CAC

Avui s'ha fet públic l'Informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) sobre l'observança del pluralisme polític a la televisió i a la ràdio corresponent al gener i febrer del 2020, segons el qual els informatius de TV3 són els més plurals. Juntament amb Catalunya Ràdio van ser els més plurals tant pel que fa a entrevistes com a participants en tertúlies d'actualitat política.

TV3 va equilibrar el temps de paraula entre els posicionaments que representen els diferents partits i governs, segons el darrer informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), l'autoritat independent de regulació de la comunicació audiovisual de Catalunya que té com a finalitat vetllar pel compliment de la normativa aplicable als prestadors de serveis de comunicació audiovisual, tant els públics com els privats.

L'informe fet públic avui, que analitza l'observança del pluralisme polític dels mitjans catalans durant els dos primers mesos d'aquest any, assenyala que TV3 i Catalunya Ràdio van ser els mitjans que van recollir més diversitat de veus polítiques. En concret, els informatius de TV3 van donar temps de paraula a 28 agrupacions polítiques. Els segons van ser els de Catalunya Ràdio, que juntament amb el de RAC1 van recollir 27 agrupacions polítiques. A continuació venen els de TVE Catalunya i els de Betevé, tots dos amb 22 agrupacions.

Pel que fa als governs, el govern de Catalunya va ser l'agrupació amb més temps de paraula a RAC1 (23,7%), seguit de Catalunya Ràdio (22,7%), TV3 (20,1%) i TVE Catalunya (17,4%). Els mitjans amb cobertura a tot Catalunya també van situar el temps de paraula del govern de l'Estat en segon lloc. Les proporcions són el 18,7% a Catalunya Ràdio, el 14,4% a TVE Catalunya, el 13,3% a TV3 i el 12,4% a RAC1.

Quant a partits, tres dels quatre mitjans amb cobertura catalana van situar en primera posició ERC: RAC1 (11,1%), TV3 (9,0%) i Catalunya Ràdio (8%). El PSC+PSOE va ser primer a TVE Catalunya (11,6%). El segon partit en temps de paraula va ser diferent per a cadascun dels mitjans: PSC+PSOE en el cas de TV3; JuntsxCat en el cas de Catalunya Ràdio; ERC en el cas de TVE Catalunya; i el PDeCAT en el cas de RAC1. El PPC+PP va ser el tercer partit amb més temps de paraula a TV3.

De l'anàlisi de les informacions relacionades amb el Parlament de Catalunya en resulta que tots els mitjans analitzats van donar veu als set grups i subgrups de l'hemicicle. El Grup Parlamentari de Ciutadans -primer de l'oposició- és el que va aglutinar més temps de paraula a TVE Catalunya (37,3%), RAC1 (31,3%) i TV3 (25,4%). I el Grup Parlamentari de JuntsxCat, a Catalunya Ràdio (28,9%).

Pel que fa a les Corts Generals, el ventall més ampli de grups parlamentaris es va trobar a TV3, Catalunya Ràdio i RAC1, amb 9 grups cadascun d'un total de 10. TVE Catalunya i Betevé en van registrar 8.

En les entrevistes, TV3 i Catalunya Ràdio van ser els mitjans que en van fer més (217 i 160, respectivament) i són els que van presentar més diversitat de veus: 27 i 19 agrupacions diferents. Com en la majoria de mitjans, la major part de les  intervencions estan relacionades amb el temporal Gloria, amb les informacions derivades de les eleccions a les Corts Generals del 10N, les estratègies polítiques entorn del model de relacions entre Catalunya i l'estat espanyol i les informacions entorn de la Covid-19.

TV3 és el mitjà que va programar més debats, 7, seguit de Catalunya Ràdio, 3,  Betevé, 1.

Quant al seguiment d'esdeveniments d'actualitat política entre gener i febrer a través  de retransmissions i connexions, íntegres o parcials, el canal informatiu 3/24 és el que en va emetre més (156); TV3 en va emetre 97, RAC1, 47, i Catalunya Ràdio, 40. Betevé i TVE Catalunya, que utilitzen de manera ocasional aquest recurs, en van emetre 5 i 2, respectivament.

Durant els mesos de gener i febrer, Catalunya Ràdio (137) i TV3 (107) van ser els mitjans amb més tertúlies d'anàlisi de l'actualitat política en magazins i altres espais informatius, seguits de RAC1 (94), TVE Catalunya (48), el 3/24 (39) i Betevé (30).

En relació amb les persones que hi van participar, TV3 va ser el mitjà en què van intervenir més persones diferents (176); a Catalunya Ràdio van ser 148; a RAC1, 91; al 3/24, 56; a TVE Catalunya, 29; i a Betevé, 27.

ccma.cat

tv3.cat

catradio.cat

Anar al contingut