El periodista Vicenç Lozano, a "Signes dels temps"
Diumenge, a les 11.10

El periodista Vicenç Lozano, a "Signes dels temps"

Diumenge, a les 11.10, "Signes dels temps" conversa amb Vicenç Lozano, enviat especial de TV3 a Itàlia i el Vaticà entre el 1984 i el 2019, per analitzar el potencial diplomàtic de la Santa Seu i el paper que està jugant en el conflicte entre Rússia i Ucraïna i la geopolítica mundial.

L'experiència de més de tres dècades informant des de l'epicentre del món catòlic ha convertit Vicenç Lozano en un dels periodistes catalans que millor coneixen allò que es cou rere els murs vaticans. Aquest diumenge, "Signes dels temps" conversa amb ell sobre la Santa Seu i la guerra d'Ucraïna.

Immediatament després de la invasió militar d'Ucraïna el papa Francesc es va saltar tots els protocols i va fer alguns gestos diplomàtics molt valents. Va visitar l'ambaixada russa davant la Santa Seu i va estar més de mitja hora reunit amb l'ambaixador Alexander Avdeev per mostrar la seva preocupació per la guerra. Degut a aquesta improvisació, a la Santa Seu hi ha hagut un petit problema diplomàtic intern amb el cardenal Pietro Parolin, tradicionalment més diplomàtic que el papa. Finalment, el Vaticà ha fet una condemna molt clara de l'agressió russa, encara que el discurs del papa és molt políticament incorrecte perquè, segons ell, un dels desencadenants d'aquesta tragèdia, és la presència contínua de l'OTAN i alguns països europeus en l'òrbita de la Unió Soviètica. Lozano coincideix amb el pontífex en qualificar d'irresponsable l'actitud de l'OTAN.

Després de l'àngelus del primer diumenge de Quaresma, el papa Francesc va reiterar que la Santa Seu està disposada a posar-se al servei de la pau i va reclamar l'obertura urgent de corredors humanitaris per permetre sortir d'Ucraïna els refugiats. Va enviar-hi ambulàncies a través d'un dels seus cardenals i paral·lelament, en secret, ha enviat diversos interlocutors per parlar amb Zelenski i amb algunes autoritats del Kremlin. A més, el papa ha intentat una actitud conciliadora amb el patriarca de l'església ortodoxa, Kiril, i líder espiritual del poble rus. El patriarca Kiril va beneir l'agressió contra Ucraïna, i el papa ha hagut de fer equilibris constants per mantenir el diàleg.

Vicenç Lozano acaba de publicar el llibre "Intrigues i poder al Vaticà" (Edicions 62), i en parla àmpliament al programa. Lozano ha lluitat sempre per vèncer el mur de silenci que envolta el Vaticà. S'ha fet una xarxa de confidents que han confiat en ell i gràcies al seu testimoni ha pogut escriure al llibre els misteris i secrets que s'amaguen dins del Vaticà, com són la mort del papa Joan Pau I, la presència de la màfia a la banca vaticana i els múltiples casos de corrupció, els abusos sexuals al si de l'Església i la constatació d'activitats sexuals clandestines a dins mateix de la Santa Seu. Un document literari de primera mà, necessari, rigorós, i de vital importància històrica.

El programa

"Signes dels temps" és un dels programes més veterans de TV3, amb 35 anys d'emissió. Des del març del 2020 es presenta amb un nou format dirigit i presentat per la periodista Montserrat Esteve, amb Agustí Vila de realitzador, Imma Segarra de productora, Joan Grané d'ajudant de realització, Roser Costa a la producció, Eulàlia Tort a la redacció i Àngels Serres a la documentació.

El programa vol ser un espai de reflexió obert i pròxim sobre l'actualitat de l'Església catòlica, amb protagonistes d'aquí i d'arreu del món que treballen per defensar els drets humans, la cultura de la pau i la no-violència, l'espiritualitat, la justícia social i la sostenibilitat del planeta. "Signes dels temps" tracta temes pròxims a la realitat quotidiana, tenint en compte els valors cristians, i posa en valor el sentit de la vida religiosa en una societat cada cop més secularitzada. A més, amplia la mirada cap a l'ecumenisme, el diàleg interreligiós i la saviesa de les tradicions.

tv3.cat/signesdelstemps
twitter.com/signesdelstemps
facebook.com/signesdelstemps

Anar al contingut