El documental "El cant de la Sibil·la", i la missa del Gall des de Montserrat, la nit de Nadal, al 33

El documental "El cant de la Sibil·la", i la missa del Gall des de Montserrat, la nit de Nadal, al 33

La nit del 24 de desembre, la nit de Nadal, el 33 ofereix dues obres pròpies de la litúrgia d'aquesta data. D'una banda, el documental "El cant de la Sibil·la" i, tot seguit, la missa del Gall en directe des de la basílica de Santa Maria de Montserrat

El documental "El cant de la Sibil·la", dirigit per Marc Castañé, és un treball produït per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, el Cor Francesc Valls i la col·laboració de la catedral de Barcelona. El documental narra el procés de recuperació històrica d'"El cant de la Sibil·la" a la catedral de Barcelona, els textos originals i la música que l'acompanya, que posa de relleu la voluntat d'estrenar cada Nadal una resposta coral encarregada a un compositor contemporani diferent.

Passat i present, història i contemporaneïtat, tradició i modernitat, cant pla i música coral s'uneixen a la perfecció dins d'un mateix espai: la catedral de Barcelona. El seu cor i la seva trona segueixen essent protagonistes d'aquesta cerimònia aturada l'any 1575 però plenament vigent en l'actualitat.

Des de la seva recuperació l'any 2009, "El cant de la Sibil·la" de la catedral de Barcelona ha esdevingut un dels actes més importants i populars de les festes nadalenques de la ciutat.

Aquest documental, presentat al Festival In-Edit 2021, es basa en la gravació de la representació d'"El cant de la Sibil·la" de l'any 2020 que va tenir d'especial que va conjugar el text i la música original amb les diferents versions d'"El cant de la Sibil·la" que s'han encarregat aquests últims anys a compositors contemporanis catalans, com Mariona Vila, Jordi Cervelló, Josep Vila i Casañas, Bernat Vivancos, Joan Magrané i Marc Timón, i amb la participació de l'organista Juan de la Rubia.

Al finalitzar aquest documental, el 33 connecta en directe amb la basílica de Montserrat per oferir la transmissió de la tradicional missa del Gall.

tv3.cat

Anar al contingut