El disc i el llibre de La Marató trenquen murs per la salut mental i homenatgen els 30 anys del projecte

Després del canvi de temàtica causat per la pandèmia de la Covid-19, i coincidint amb el 30è aniversari, la pròxima edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que se celebrarà el 19 de desembre, estarà dedicada a un dels temes de més actualitat d'aquests moments: la salut mental. Com cada any, el disc i el llibre de La Marató seran dos puntals fonamentals de la solidaritat d'aquesta cita anual.

Avui, de nou de manera presencial, Vicent Sanchis, director de TV3; Àngel Lacalle, director del disc de La Marató i coordinador del llibre; Ester Pujol, directora editorial d'Enciclopèdia Catalana i Miguel Rios, músic participant en el disc, han explicat els detalls de tots dos projectes.

"Hi ha algunes de les presentacions de les que es fan des de TV3 que sempre són més especials, més entranyables, i aquest és el cas del disc i el llibre de La Marató. És, potser, una de les que més sentiments desperta i de les que més s'explica des del cor", ha començat el director de TV3, Vicent Sanchis, després de l'actuació d'Aiala, que ha interpretat el tema "Seràs en el meu cor", inclòs en el disc de La Marató, una versió de "You'll be my heart", de Phil Collins, que les sopranos Montserrat Caballé i Montserrat Martí, mare i filla, ja van versionar anteriorment en un altre disc de La Marató.

La pròxima edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que se celebrarà el 19 de desembre, estarà dedicada a la salut mental. Una Marató, de nou, molt necessària i molt vinculada al context i a l'actualitat: en el segon any de la pandèmia que ha canviat les nostres vides, els problemes de salut mental van en augment, sobretot entre els més joves. Sanchis ha recordat que ja es poden fer donatius a partir dels canals habituals.

Des del 4 de novembre ja es pot trobar a la venda, a les llibreries i a la botiga oficial de TV3 i Catalunya Ràdio, el llibre de La Marató, editat per Enciclopèdia Catalana i que commemora les 30 edicions del programa. A les seves pàgines es reviurà cada edició de La Marató fent una mirada a les malalties que s'hi han anat tractant al llarg d'aquests anys, a través dels diversos cartells i també de testimonis de cada una de les diferents edicions.

"Una edició de col·leccionista, un homenatge als 30 anys d'aquest projecte i als seus protagonistes", l'ha descrit Ester Pujol, directora editorial d'Enciclopèdia Catalana. "Un llibre per regalar, igual que La Marató és un regal que ens fem cada any a nosaltres mateixos", ha afegit.

"Un llibre especial que fa un repàs dels 30 anys de La Marató amb un format de tapa dura, amb sobrecoberta, amb tots els seus cartells, tan impactants i que ens situen de seguida en cada una de les edicions. També es recull el que ha representat cada una de les cites i els testimonis que expliquen la seva experiència. Costa molt triar destacar-ne un de sol, tots posen la pell de gallina, ja que són testimonis de patiment i de superació", ha explicat Pujol.

El llibre no s'oblida de la temàtica de l'edició d'enguany, la salut mental, amb les aportacions del doctor en psiquiatria Eduard Vieta i la psicòloga clínica Àurea Moreno, i amb el testimoni de la fotògrafa i filòloga Leila Amat.

El disc de La Marató, que compleix disset anys, es vendrà el diumenge 28 de novembre amb els diaris del país. Enguany seran deu diaris generalistes, un més que els últims anys, ja que s'hi ha incorporat el 9Nou. Digitalment, també estarà a la venda a través d'iTunes, i des d'avui, ja es pot reservar.

"El disc de La Marató pretén fer costat a l'hora de superar l'estigma social que hi ha a l'entorn de la salut mental. La música i les històries que conté volen acompanyar per tal que aquests trastorns deixin de ser un tabú i normalitzar i trencar mites, trencar murs", ha explicat Àngel Lacalle, director del disc de La Marató.

El disc també celebra els 30 anys de La Marató amb 30 cançons repartides en un disc doble, el Disc Blau i el Disc Blanc. A més, com a novetat, el disc físic contindrà dos codis QR, que donaran accés a diferents continguts multimèdia i al disc en format digital.

Fins a 16 estils musicals conviuen en el doble disc. És l'any que més estils i gèneres s'han combinat en la història del disc. Del crooner al rock, passant pel mestissatge i el pop, el rap i les arrels flamenques, el trap, les polifonies d'arrels tradicionals, les composicions i interpretacions llatines, l'R&B, l'electrònica o el reggaeton... i la clàssica. De les 30 cançons, 18 són de nova incorporació en el disc de La Marató. Les altres 12 són que han sortit en discs d'altres edicions i ara s'han reversionat, amb noves veus.

"La joventut és una de les bases principals del disc i un element molt important. La mitjana d'edat dels intèrprets és de 27 anys", ha afegit Lacalle, que s'ha centrat en el fet que el 70% de malalties mentals es detecten abans dels 17: "Aquest eix s'estableix tant en la tria dels intèrprets com en els canals de distribució de la seva música. Per exemple tenim Luis Fonsi, que és l'artista amb més visitants de tota la història de la música a escala mundial. No tan sols pels més de 8.000 milions de visionats a YouTube amb una cançó com "Despacito", sinó també per les xifres que continua registrant. També hi ha el cas d'Ana Mena, amb més de 140 milions de descàrregues i número 1 avui en dia i que ho fa amb el tema català "Volcans", de Buhos, un dels temes més radiats aquests dos últims anys".

"M'agradaria viure en un món on les malalties sempre tinguessin el benefici de la curació i on la justícia social servís per aconseguir inversions per a la investigació", ha començat dient Miguel Rios, que canta en català el seu "Himne a l'alegria".

Als seus 77 anys, ha fet broma dient que era ell el que feia pujar la mitjana d'edat del disc i ha afegit: "Participar en el disc de La Marató ha estat una manera de retornar a la societat tot el que m'ha donat al llarg d'aquests anys des que als 17 vaig pujar per primera vegada a un escenari". I també s'ha mostrat encantat de poder afegir la musicalitat del català a la de l'"Himne a l'alegria", al costat del Cor Vivaldi. I ha reblat: "Aquest disc cal tenir-lo. S'ha de comprar."

Joan Garrido, la jove realitat crooner del nostre país, ha acomiadat la presentació cantant en directe el tema "Els àngels", de Robbie Williams.

tv3.cat/marato
facebook.com/lamarato

twitter.com/la_marato

Anar al contingut