Recull el premi Pere Joan Àlvarez

Catalunya Ràdio rep un accèssit del Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere

S'ha guardonat el treball "Un any de lluita pel dret a l'avortament", elaborat per la delegada de l'emissora a Lleida, Noèlia Casellas Gonzàlez, i el conjunt de periodistes de la delegació: Pere Joan Àlvarez, Eloi Barrera, Estela Busoms, Roger Segura i Marta Viana. El seguiment mediàtic d'aquesta qüestió ha contribuït a una evolució de la situació tant al Pirineu com a la Plana de Lleida.

El reportatge "Un any de lluita pel dret a l'avortament", de la delegació de Catalunya Ràdio a Lleida, ha rebut un accèssit en la categoria audiovisual al XV Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere. Els premis s'han entregat aquest dijous, 10 de març, al saló de Plens del Palau de la Paeria, dins del marc dels actes organitzats per l'Ajuntament de Lleida amb motiu del Dia Internacional de les Dones. 

El treball premiat té l'origen al novembre del 2020, quan Catalunya Ràdio i Catalunya Informació van posar de manifest la situació que vivien les dones del Pirineu i la plana de Lleida en matèria d'avortament voluntari. Exercir aquest dret no era possible al Pirineu i, a la plana, només es garantia fins a la setmana 8 de gestació. Més enllà, les dones havien de fer centenars de quilòmetres per ser ateses.  

El premi reconeix el seguiment i el tractament que des de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació es van fer durant el 2021 -tant a nivell d'antena com a nivell web- d'un tema que ha evolucionat de manera important gràcies a la pressió social, però també al ressò mediàtic. En un any, al Pirineu tots els hospitals públics han començat a oferir la possibilitat d'avortar farmacològicament fins a les 8 setmanes. En el cas de la Seu d'Urgell, la mesura va comportar la sortida de l'Església del patronat del Sant Hospital. A Lleida ciutat, s'ha habilitat una clínica per fer-hi avortaments quirúrgics i garantir, per tant, que les dones hi puguin interrompre l'embaràs fins a la setmana 14, l'última en què la llei ho permet.  

Noèlia Casellas Gonzàlez, la delegada de l'emissora a Lleida, destaca la importància d'aquest reconeixement: "Estem molt contents perquè ens premien per la feina de tot un any i de tot l'equip de Catalunya Ràdio a Lleida, al Pirineu i a la Vall d'Aran. Era un greuge molt important per a les dones lleidatanes. Aquella notícia va tenir molt ressò i el seguiment i el tractament que en vam fer durant tot l'any 2021 ha contribuït al fet que s'hagi avançat bastant. Tanmateix, encara queda moltíssima feina per fer, ja que al Pirineu encara no és possible avortar a partir de la novena setmana de gestació i, a la plana de Lleida, es fa en clíniques privades i és un model que, potser, també s'ha de revisar. Des de la delegació estem engrescats a continuar fent el seguiment d'aquest tema i de tots aquells que són importants per al territori i les persones que hi viuen." 

Catalunya Ràdio i Catalunya Informació també han seguit aquesta qüestió en altres punts de Catalunya, com a les Terres de l'Ebre, on s'ha viscut una situació similar a la que hi havia a Lleida

Anar al contingut