Aquest dijous a ".CAT": "Llista Falciani', s'obre la caixa dels trons"

Aquest dijous, a les 22.35, ".CAT" recupera, pel seu valor de testimoni periodístic, l'entrevista d'Ariadna Oltra a Hervé Falciani, autor de la llista del mateix nom. La segona part del programa, amb la participació d'experts en el tema, es dedicarà al frau fiscal i temes fiscals. ".CAT" també parla amb Simona Levi, membre del Partit X i d'Xnet.

La publicació de la "llista Falciani", amb noms i cognoms, ha obert molts debats. Per un cantó, sobre les vies per on circulen i per on s'amaguen els diners. Amb la lluita contra el frau fiscal com a rerefons i la pregunta de per què no es vol pagar impostos. I per l'altre, per què s'ha publicat ara la famosa llista que implica milers de grans fortunes de tot el món i què pot suposar?

El ".CAT" recupera aquest dijous, pel seu valor de testimoni periodístic, l'entrevista que el programa va poder fer fa vuit mesos a l'autor de la llista, Hervé Falciani, perseguit per la justícia suïssa per violació de secret bancari. L'informàtic havia extret les dades de la sucursal suïssa del banc HSBC, on treballava, i les va fer arribar a la justícia i a diversos governs europeus per tot allò que aquesta informació podia suposar en la lluita contra el frau fiscal.

A partir de les seves reflexions al programa, es pregunta: Qui defrauda? Com ho fa? Qui ho fa més? Com es pot evitar? L'important són els noms o obrir la caixa dels trons per a la persecució del frau fiscal a gran escala i dels sistemes bancaris que el faciliten?

La segona part del debat es dedicarà a les qüestions següents: per què tant a les grans fortunes com als ciutadans en general no els agrada pagar impostos? Per falta de solidaritat? Per falta de confiança en Hisenda? Per què consideren injust el repartiment de les càrregues fiscals? Per què uns són més perseguits per Hisenda que d'altres?

Ariadna Oltra abordarà tot això amb: Josep Maria Lluís de Odriozola, inspector d'Hisenda, que va dirigir l'equip d'inspecció de la Delegació Central de Grans Contribuents a Barcelona; Anna Rossell, sòcia directora de l'Àrea Fiscal d'IMB Grup; Joan Queralt, catedràtic de Dret Penal UB; Miquel Puig, doctor en Economia UB i Raül Romeva, exeurodiputat, doctor en Relacions Internacionals per la UAB i llicenciat en Ciències Econòmiques.

El programa també ha parlat amb Simona Levi, membre del Partit X i d'Xnet, un grup d'activistes que treballa pel control ciutadà de les institucions i que posa sobre la taula els pros i els contres de la publicació en aquest moment de la "llista Falciani".

tv3.cat/puntcat

@puntcatTV3

Anar al contingut