Rebels prorussos bloquegen l'entrada de la televisió pública a Donetsk. (Foto: Reuters)
Rebels prorussos bloquegen l'entrada de la televisió pública a Donetsk. (Foto: Reuters)
Donetsk

Rebels prorussos ocupen la televisió pública de Donetsk

Els Estats Units i la UE endureixen les sancions contra Moscou per la crisi d'Ucraïna

RedaccióActualitzat

Un grup de rebels prorussos han pres el control de la seu de la televisió pública a la localitat ucraïnesa de Donetsk. Amb crits de "Vergonya, mitjans corruptes!", "Rússia" i "Veritat", el grup ha ocupat la seu de la radiotelevisió estatal i ha amenaçat de desconnectar els programes ucraïnesos per substituir-los per russos, segons ha informat el canal de televisió rus Russia Today i corresponsals de l'agència Reuters.

Almenys quatre separatistes armats amb pals i escuts, amb la cara coberta, fan guàrdia a les portes de la cadena. A dins, segons diversos testimonis, n'hi ha més patrullant pels passadissos amb uniforme de camuflatge.

El director de la cadena, Oleg Dzholos, ha declarat que s'ha vist incapaç de detenir l'entrada dels rebels. "Han fet servir la força i nosaltres no som gaires. Ens han amenaçat. Què podem fer, si som tan pocs?", s'ha preguntat.

Els separatistes havien llançat prèviament un ultimàtum en què instaven la cadena a emetre en rus almenys per un canal.

Precisament en aquesta població, els prorussos estan decidits a fer un referèndum semblant al de Crimea. I ho volen fer aviat, l'11 de maig. Falten menys de dues setmanes per al referèndum i, de moment, els rebels prorussos controlen l'Ajuntament de la ciutat, el govern regional i, ara, també la seu de la televisió pública estatal. I tenen un considerable suport popular. El nou líder prorús sorgit de la revolta afirma tenir-ho tot a punt.

Pendents de l'enduriment de les sancions

Els Estats Units i la UE han anunciat aquest dilluns noves sancions contra Rússia. Obama mira de pressionar Moscou a complir els acords de Ginebra i abaixar la tensió a l'est d'Ucraïna.

Paral·lelament, l'OSCE continua les negociacions per alliberar els observadors segrestats a Sloviansk.

Aquest diumenge els activistes prorussos van alliberar un dels observadors de l'OSCE retinguts a Sloviansk des de divendres. És el suec, que té una lleugera diabetis i necessita medicació. La resta, 7 observadors i 4 col·laboradors, continuen detinguts. Havien de verificar el compliment del tractat de Ginebra, però els prorussos els consideren espies de l'OTAN.

Més actes de violència

Mentrestant, continuen els brots de violència a Ucraïna. Aquest dilluns, Guennadi Kernes, l'alcalde de Járkov, la principal ciutat de l'est del país, l'han operat d'urgència després que ha estat tirotejat per l'esquena. El seu estat és molt greu. Kernes és alcalde de Járkov des de fa quatre anys. Ja fa unes setmanes que en aquesta ciutat hi ha una sublevació prorussa contra el govern de Kíev.

A més, un militar ucraïnès ha mort i un altre ha quedat greument ferit en esclatar un artefacte a Donetsk, durant la inspecció rutinària d'una barrera. 

 

Anar al contingut