L'etarra Josu Uribetxeberria
L'etarra Josu Uribetxeberria.
Madrid

El pres d'ETA Josu Uribetxeberria rebutja que els forenses de l'Audiència Nacional li facin un reconeixement mèdic

L'advocada del pres d'ETA ha recorregut la decisió del jutge José Luis Castro que el seu client sigui avaluat per dos forenses de l'Institut de Medicina Legal de l'Audiència Nacional i demana que aquesta avaluació es faci amb l'historial clínic i els informes mèdics que ja consten a la causa, els resultats dels quals considera que "són objectius".

RedaccióActualitzat
L'etarra Josu Uribetxeberria Bolinaga s'ha negat a ser reconegut mèdicament pels forenses adscrits a l'Audiència Nacional per a l'elaboració d'un nou informe sobre el seu estat de salut, tal i com va encarregar el 19 de juliol el jutge de Vigilància Penitenciària José Luis Castro.

L'advocada d'Uribetxeberria, Ainhoa Baglietto, ha recorregut la decisió de Castro que el seu client sigui avaluat per dos forenses de l'Institut de Medicina Legal de l'Audiència Nacional per a l'elaboració d'un informe "detallat" sobre el seu actual estat de salut. Baglietto, però, no s'oposa que aquesta nova avaluació es faci amb l'historial clínic i els informes mèdics que consten a la causa, els resultats dels quals considera que "són objectius".

Castro va encarregar a dos forenses "un informe detallat" sobre l'estat de salut del pres etarra, atenent a la petició de la Fiscalia de l'Audiència Nacional que es fes una "nova avaluació de les circumstàncies que concorren en el malalt, perquè ja ha estat objecte de tractament" al llarg dels onze mesos que porta en llibertat condicional.

El fiscal del cas, Pedro Rubira, va fer aquesta sol·licitud després de conèixer l'últim informe mèdic de l'Hospital Donostia, on Uribetxeberria rep tractament, i que mantenia que el càncer que pateix és irreversible i no pot ser tractat a la presó.

Informes en qüestió

Institucions Penitenciàries va reclamar aquest informe a l'hospital, després que el mes de juny fes deu mesos del que va emetre l'agost de l'any passat i que assenyalava que la supervivència d'un malalt d'aquestes característiques era d'una mitjana de nou mesos. La Fiscalia observa amb recel l'informe perquè creu que "resulta difícilment explicable" que no hagi variat el pronòstic vital, després que Uribetxeberria s'hagi sotmès a tractament i que hagi passat el temps de mitjana que se li va donar de vida.

El Col·legi de Metges de Madrid va dictaminar el mes de juny que el tractament del càncer d'Uribetxeberria "no sembla que sigui impossible de realitzar en un centre penitenciari amb trasllats eventuals a l'hospital, de la mateixa manera que si el pacient estigués al seu domicili". El col·legi ratificava així l'informe fet per la forense de l'Audiència Nacional Carmen Baena l'estiu passat, que va ser utilitzat per la fiscalia per oposar-se a la llibertat condicional de l'etarra, que finalment el jutge Castro li va atorgar a finals d'agost, basant-se en l'informe de l'hospital Donostia.
Anar al contingut