Diverses persones sostenen cartells a favor de l'excarceració de Iosu Uribetxeberria. (Foto: EFE)
Uribetxeberria ja té el tercer grau, pas previ perquè el jutge li pugui concedir la llibertat condicional. (Foto: EFE)
Madrid

La Fiscalia rebutja concedir la llibertat condicional a Uribetxeberria

Basant-se en l'informe de la forense, el fiscal de l'Audiència Nacional considera que el segrestador d'Ortega Lara no està en fase terminal i el poden tractar a la presó.

RedaccióActualitzat
La Fiscalia de l'Audiència Nacional s'ha posicionat en contra que el pres d'ETA malalt de càncer Josu Uribetxeberria Bolinaga obtingui la llibertat condicional. Basant-se en l'informe de la forense de l'Audiència Nacional, Carmen Baena, el fiscal d'aquest tribunal Pedro Rubira ha considerat que el segrestador d'Ortega Lara no està en fase terminal i el poden tractar a la presó.

Per això, la fiscalia considera que Uribetxeberria "no compleix actualment els requisits exigits per la legislació vigent" per accedir a la condicional i ha enviat un escrit al jutge que ha de decidir sobre la qüestió, José Luis Castro, desaconsellant la concessió de la llibertat condicional.

Segons l'informe de la forense, el reclús tindria un 50% de possibilitats de morir abans d'onze mesos i podria ser atès de la seva malaltia sense necessitat de sortir de la presó. No obstant, un altre informe, de l'hospital Donostia de Sant Sebastià, firmat per una "comissió mèdica" del servei basc de salut Osakidetza, recollia que l'etarra tindria un 90% de probabilitats de morir abans d'un any.

El jutge Castro haurà de decidir ara si concedeix la llibertat condicional al segrestador del funcionari de presons José Antonio Ortega Lara, comptant amb l'informe desfavorable de la Fiscalia i el de la forense de l'Audiència Nacional.

Mentrestant, Uribetxeberria s'està a l'hospital Donostia de Sant Sebastià, on va ingressar l'1 d'agost.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va concedir la setmana passada el tercer grau al pres etarra, tot i confessar que era una decisió "molt dolorosa". Fernández Díaz va explicar que ho havia fet perquè obeïa a "l'imperi de la llei" i no fer-ho hauria estat "prevaricació".

Anar al contingut