Imatge d'un propietari retornant les claus del pis.
Catalunya concentra un 16,5% de les dacions en pagament.
Madrid

El PP presenta la proposta de llei hipotecària en què es descarta definitivament la dació en pagament

L'opció de la dació en pagament es reserva als col·lectius d'alta vulnerabilitat, com les famílies amb rendes inferiors a tres vegades l'Iprem. Els populars creuen que acceptar-la, tal com demanava la PAH, provocaria un greuge respecte als altres usuaris.

Redacció / TVCActualitzat
El Partit Popular ha presentat aquesta tarda la seva proposta de llei hipotecària en què queda descartada de manera definitiva la possibilitat d'aprovar la dació en pagament general i retroactiva que demanava la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) en la iniciativa legislativa popular (ILP) que va presentar al Congrés acompanyada de gairebé un milió i mig de firmes, i opta, com ja havia anunciat, per reservar aquesta opció a determinats col·lectius en situació d'especial vulnerabilitat.

La proposta planteja una sèrie de reformes en el mercat hipotecari, com ara l'eliminació d'algunes clàusules abusives. També es prestaria atenció a les famílies que no puguin fer front als pagaments. S'estableix, per exemple, un sistema de concurs per pagar els deutes amb quitances del 80% en deu anys o del 65% en cinc. La proposta també presenta la possibilitat de paralitzar les execucions hipotecàries en casos determinats, com ara si hi ha menors o dependents.

Dimarts començarà el debat al Congrés

El text es dirà "Llei dels deutors hipotecaris, de reestructuració del deute i del lloguer social", i no portarà el nom de la ILP com en un primer moment es va dir. El text incorpora, finalment, la trentena d'esmenes presentades pel grup popular i mig centenar de propostes plantejades pel PSOE, CiU, l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), UPyD, el PNB i el Grup Mixt. El document resultant serà debatut dimarts per la ponència designada per la comissió parlamentària d'Economia.

Segons els populars, "amb aquest text es fa un pas essencial en la protecció del deutor hipotecari, i s'aconsegueix un equilibri perquè el mercat hipotecari segueixi funcionant i tothom pugui tenir accés a un habitatge, a partir d'ara, també".

Sense dació en pagament

L'opció de la dació en pagament es reserva així als col·lectius d'alta vulnerabilitat, com les famílies amb rendes inferiors a tres vegades l'Iprem (l'indicador públic de renda d'efectes múltiples és l'índex de referència a l'estat espanyol per calcular el llindar d'ingressos en certes circumstàncies). En cas que hi hagi alguna persona discapacitada, la dada s'eleva a quatre vegades l'Iprem i, com a novetat, fins a cinc vegades, si el titular del deute té paràlisi cerebral, malaltia mental, malaltia greu o discapacitat intel·lectual a partir del 33% o discapacitat física o sensorial a partir del 65%.

A més, s'hauran de complir els requisits familiars següents: ser família nombrosa, monoparental amb dos fills, família amb discapacitats o amb algun menor de tres anys. L'habitatge haurà de ser el domicili habitual i els afectats no poden tenir altres propietats amb les quals puguin afrontar el deute. La resta de condicions seran les que ja es van aprovar en el Codi de Bones Pràctiques.

Un cop s'hagi sol·licitat acollir-se a aquestes opcions, l'interès moratori aplicable pel banc serà, com a màxim, "el resultant de sumar als interessos remuneratoris pactats en el préstec un 2% sobre el capital pendent". També es podrà sol·licitar continuar dos anys a l'habitatge amb un lloguer anual del 3% de l'import total del deute.

En el text també s'inclou un bloc de modificacions per donar compliment a la sentència del Tribunal de la Unió Europea. En aquest sentit, s'autoritza tribunals i notaris a paralitzar les execucions hipotecàries si detecten clàusules abusives, que podran comportar la revisió del deute pendent o l'anul·lació del desnonament.
Anar al contingut