Vitòria

L'etarra que va col·locar la bomba a Hipercor admet que van cometre un error a una de les víctimes

L'expresident de l'Associació de Víctimes del Terrorisme a Catalunya, Robert Manrique, i una de les víctimes de l'atemptat més mortífer de la banda, Rafael Caride, s'han reunit cara a cara a la presó. Segons Manrique, Caride Simón, condemnat a 800 anys de presó, ha admès "constantment" que va ser una "massacre" i un "error". "Parlava des del dolor", ha afirmat.

RedaccióActualitzat
Robert Manrique, expresident de l'Associació de Víctimes de Terrorisme a Catalunya i un dels damnificats de l'atemptat d'Hipercor, s'ha reunit amb el membre d'ETA Rafael Caride Simón, el cervell i autor material de l'atemptat més sanguinari d'ETA i condemnat a gairebé 800 anys de presó. Ha estat, segons ha assegurat, una conversa profitosa, que ha valorat amb un 10 i que, segons ha dit, li ha servit per aclarir molts dubtes sobre l'acció més mortífera de la banda terrorista ETA.

Caride Simón" parlava des del dolor" però evita demanar perdó


Manrique ha explicat que Caride Simón li ha donat respostes llargues i que l'ha vist amb moltes ganes d'explicar-se, de "treure's fantasmes". Segons Manrique, l'etarra no ha volgut en cap moment esquivar la culpa del que va passar i ha admès reiteradament "tot el mal causat". "Parlava des del dolor", ha afegit. Constantment ha reconegut l'error que van cometre i, segons Manrique, l'etarra ha admès que la culpa va ser dels terroristes i no del fet que no es desallotgés prèviament.

Tot i això, l'expresident de l'Associació de Víctimes de Terrorisme de Catalunya ha dit que Caride Simón no li ha demanat perdó perquè, segons li ha explicat, relaciona aquest terme amb l'Església i "no li serveix".  

Caride insta l'esquerra abertzale a "assumir la seva responsabilitat"

L'expresident de l'Associació de Víctimes, que va resultar ferit greu en l'atemptat a Hipercor, també ha parlat amb el seu botxí sobre la situació dels presos etarres. Segons Manrique, Caride li ha explicat que molts d'ells no es desmarquen de la banda per "por" i ha demanat a l'esquerra abertzale que "admeti el dolor provocat", ja que després d'haver animat a la violència, ara li toca "assumir la seva responsabilitat".

Primera reunió vehiculada per Interior

La històrica trobada, la primera entre una víctima i el seu botxí vehiculada a través del Ministeri de l'Interior, s'ha fet a la presó de Zaballa, a Vitòria, on Manrique ha passat prop de dues hores. L'expresident de l'Associació de Víctimes de Terrorisme a Catalunya havia arribat a quarts d'onze del matí al centre penitenciari, moment en què ha assegurat que afrontava la reunió "tranquil".

També ha avançat que miraria Caride Simón als ulls, però que no hi mantindria contacte físic. "No penso tocar la mà que ha matat 24 persones", abans d'estar cara a cara amb l'etarra, i ha explicat que, en cas que el terrorista li demanés perdó, no li donaria una resposta immediata, ja que ho havia de consultar amb la seva família.

Aquest contacte el va demanar Caride Simón el maig del 2011 en una carta que va enviar a Robert Manrique, abans que ETA declarés l'alto el foc.






VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut