Madrid

El PIB cau un 0,3% el quart trimestre del 2011 i el ministeri albira una altra recessió

Males dades per a l'economia. I és que Espanya apunta un altre cop cap a la recessió després de registrar una caiguda trimestral del PIB del 0,3% el quart trimestre del 2011. Una dinàmica que, previsiblement, es mantindrà en els pròxims mesos i, per això, el mateix govern central preveu que l'economia espanyola entri un altre cop en recessió tècnica el primer trimestre del 2012.

RedaccióActualitzat
El secretari d'Estat d'Economia i de Suport a l'Empresa, Fernando Jiménez Latorre, ha avançat que el PIB es comportarà "una mica pitjor" el primer trimestre del 2012, tot i que ha dit que encara és "aviat" per donar una xifra concreta.

"En aquest trimestre, amb les estimacions que tenim, estarem una mica pitjor", ha dit Latorre en una roda de premsa per valorar la dada del quart trimestre de l'any (-0,3% en taxa intertrimestral), on ha reconegut que Espanya tornarà a la recessió tècnica el primer trimestre de 2012, tot i que ha dit que és "aviat" per saber quan deixarà de caure el PIB.

Tot i el descens del quart trimestre, el PIB ha crescut un 0,3% en termes interanuals i un 0,7% en tot el 2011, després de diverses caigudes segons ha publicat l'Institut Nacional d'Estadística.

El creixement del PIB l'últim trimestre suposa el sisè creixement consecutiu en taxa interanual que experimenta l'economia espanyola, tot i que cinc dècimes menys del que es va registrar  el tercer trimestre. Segons l'INE, la desacceleració del creixement interanual rau en "una contracció més gran" de la demanda nacional. Per contra, el retrocés del PIB espanyol acaba amb set trimestres d'augments.

Aquesta contracció de l'economia es deu a la caiguda del consum familiar, un 1,1% menys en taxa interanual, i a una desacceleració més gran de la despesa en consum de les institucions sense ànims de lucre al servei de les llars, que va caure un 0,8%. La despesa final de les administracions públiques es va mantenir en una taxa negativa del 3,6%, com el tercer trimestre.

En treball, ha baixat a un ritme del 3,3%, un punt i tres dècimes més que el tercer trimestre. Això suposa 570.000 llocs de treball menys en un any.

L'INE recorda que les principals economies europees, com Alemanya, Àustria o França, també han tingut una alentiment del creixement interanual del PIB el quart trimestre i fins i tot alguns, com Holanda o Itàlia, han registrat taxes negatives.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut