Brussel·les

La UE convoca una segona cimera dimecres pel desacord entre Alemanya i França sobre el pla anticrisi

La Unió Europea treballa a contrarellotge per tancar un pla que serveixi per reconduir la crisi del deute sobirà. Per això, s'ha convocat una cimera suplementària de caps d'estat i de govern per dimecres que ve, davant la perspectiva de no arribar a cap acord diumenge, quan ja hi ha convocada una reunió. El principal escull són les diferències entre França i Alemanya sobre el reforç del fons de rescat i la seva vinculació amb les ajudes a Grècia i la injecció de diners a la Banca.

RedaccióActualitzat
La reunió de caps d'estat i de govern de la UE ja es va ajornar del 17 i 18 d'octubre al 23. L'avenç de les negociacions no ha estat tan ràpid com s'esperava, sobretot per les discrepàncies entre França i Alemanya. Això va fer pensar que podria haver un nou ajornament. Finalment, però aquesta possibilitat ha estat descartada i s'ha optat per convocar una nova trobada dimecres que ve.

La primera cimera, la de diumenge, té tres temes sobre la taula: la situació de Grècia, la recapitalització de la banca europea i el reforç del fons de rescat per evitar un efecte contagi entre països com Espanya i Itàlia. Els riscos que la situació s'estengui com una taca d'oli han forçat també el debat sobre la necessitat de reforçar la capacitat d'intervenció del Fons Europeu d'Estabilitat Financera, dotat amb 440.000 milions d'euros, xifra que resultaria insuficient per rescatar Espanya i Itàlia en cas necessari.

A més de convocar aquesta segona cimera, el president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera Angela Merkel soparan junts dissabte. D'altra banda, l'esborrany de conclusions de la cimera, que s'ha filtrat aquest dijous, demana als països amb tensions al mercat del deute, és a dir, Itàlia i Espanya, que facin esforços particulars. El document no especifica, però, si es refereix a adoptar noves mesures o fa referència a les que ja se saben.


Anar al contingut