Barcelona

L'executiva d'ERC dimiteix i estarà en funcions fins al Congrés de l'octubre

El president d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, ha anunciat que la direcció del partit ha dimitit en bloc. Tot i això, Joan Puigcercós ha assegurat que l'executiva es mantindrà de forma interina, en funcions, fins al Congrés Nacional d'ERC de l'octubre, on es marcarà el nou full de ruta de la formació, que, segons Puigcercós, cal reformular, tant pel que fa a l'estratègia com de l'equip de persones que el formen. La formació ha assumit un "mea culpa" després d'haver perdut representació municipal i haver passat a ser la quarta força política. I és que han desaparegut de molts ajuntaments i es mantenen pels pèls a Barcelona.

Actualitzat
L'endemà de les eleccions municipals, amb uns resultats que el mateix Puigcercós ha qualificat de "pèssims" i "molt dolents" en general, el líder d'ERC ha anunciat la dimissió en bloc de tota l'executiva. "Estem tots amb interinitat, en funcions". I, per tant, "no prendrem decisions estratègiques fins al proper congrés". Tot i això, els republicans assumiran els acords i pactes puntuals necessaris als diferents ajuntaments.

Davant dels resultats obtinguts en els comicis, el líder d'ERC creu que cal un replantejament a fons del partit. "No serà fàcil", ha manifestat Puigcercós, que creu que s'ha de recuperar una actitud davant la gent d'un partit independentista, d'esquerra. En aquesta línia, i després d'una llarga reunió, ERC ha decidit posar data al congrés extraordinari. El 30 de juliol acabarà un debat que a partir d'ara iniciaran en tots els àmbits per elaborar el document que s'analitzarà en el congrés. El 17 de setembre escolliran la figura del nou president i del nou secretari general i, finalment, l'1 d'octubre es farà el congrés nacional, en què ERC debatrà els estatuts i caldrà fer un replantejament "a fons" de la formació, tant pel que fa a l'estratègia del partit com als equips de direcció.

Després d'assegurar que la davallada de vots forma part d'un cicle que ja es va iniciar el 2007, Puigcercós ha reconegut que es tracta "d'un cop d'ur". La causa? N'ha identificat diverses: un tomb a la dreta, un càstig als partits que governaven i a les institucions; l'esmicolament de les opcions independentistes o la percepció, cada cop més estesa, que la política no soluciona els problemes.

Per això, ERC diu que cal prendre nota i "respectar i entendre" els resultats. En aquest sentit, ha recordat que, quan la formació va augmentar els escons arreu, sobretot el 2003, ERC es veia com una opció fresca i ara "ens han vist com uns instal·lats". I afegeix: "Hi ha indignació per part de moltes persones, que esperen més de la política i això és el que hem de ser capaços de fer".

Així doncs, a partir d'ara inicien una nova etapa en què els republicans hauran de marcar una estratègia nova, més enllà de les pròximes eleccions generals a l'Estat, i encarar el futur.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut