Nedadores dels EUA demanen excloure de competició la trans Lia Thomas
Lia Thomas ha passat de classificar-se al lloc 462 de la categoria masculina al lloc número u en la categoria femenina
Natació

Nedadores dels EUA demanen excloure de competició la trans Lia Thomas

Lia Thomas havia competit a l'equip masculí durant tres anys abans de passar a l'equip femení i establir diversos rècords

Redacció Esport3Actualitzat

Un grup de 16 integrants de l'equip femení de natació de la Universitat de Pennsilvània (EUA) ha demanat per carta que la nedadora trans Lia Thomas sigui exclosa de la competició de la Ivy League en considerar que té avantatges biològics.

La nedadora olímpica Nancy Hogshead ha publicat a les seves xarxes socials la carta que va enviar en representació d'algunes companyes per exhortar la lliga universitària que doni suport a les "dones biològiques".

"Donem suport totalment a la decisió de Lia Thomas de transicionar d'home a dona (...). No obstant, Lia té un avantatge biològic injust a l'esport",

En aquest sentit, les nedadores aplaudeixen la decisió de la federació de natació dels Estats Units (USA Swimming), que dimarts va anunciar un canvi en les seves polítiques. USA Swimming ha establert uns nous criteris que tenen com a objectiu mitigar qualsevol avantatge injust, com per exemple, limitar el nivell de testosterona en sang que han de tenir les esportistes.

La mesura sense precedents de la federació té lloc després que Lia Thomas batés al novembre diversos rècords de la Ivy League, lliga universitària del nord-est dels Estats Units. Per posar un exemple, Lia Thomas va arrasar a la prova dels 1.500 metres, amb un temps 15 minuts i 59 segons, que li va permetre treure una diferència de 38 segons amb la segona classificada, Sofia Kalandaze.

A la seva carta, Nancy Hogshead esgrimeix que la seva companya Lia Thomas, que va fer la seva transició el 2020, ha passat de classificar-se al lloc 462 de la categoria masculina al lloc número u en la categoria femenina.

"Ha estat extremadament difícil per a nosaltres ser derrotades per algú que competeix amb avantatge per tenir una força, una alçada i una capacitat pulmonar pròpia dels homes".

Les nedadores demanen a l'Associació Nacional Esportiva Universitària (NCAA), organisme que regeix les competicions universitàries del país, que acati la nova normativa de la federació de natació.

El Comitè Olímpic Internacional (COI) permet a dones trans competir en categories femenines si els seus nivells de testosterona, l'hormona que influeix en l'augment de la massa muscular, estan per sota de 10 nanomoles per litre de sang. El nou reglament de la USA Swimming estableix un màxim de 5 nanomoles per litre de sang.

Anar al contingut