Futbol

Les futbolistes lluiten per un conveni digne

L'èxit esportiu d'haver classificat un equip per a la final de la Champions no ha de fer obviar la realitat del futbol de casa nostra. Les jugadores reivindiquen una aposta ferma per part de clubs i federacions. El primer pas: aprovar un conveni col·lectiu

Actualitzat

El futbol femení necessita consolidar el seu futur. I això passa per aprovar el conveni col·lectiu, un procés, però, que no serà gens fàcil. Amb unes negociacions obertes des del mes de novembre i en les quals la patronal, l'Associació de Clubs de Futbol Femení i l'AFE, l'Associació de Futbolistes, estan lluny d'arribar a un acord.

Un dels punts a tractar és el salari mínim, que es troba entre els 14 mil i els 20 mil euros, molt lluny del dels seus homònims masculins. Alexia Putellas, jugadora del FC Barcelona, en una entrevista a TV3, denuncia aquest fet:

"Són unes xifres irrisòries, però tot i així està costant. Nosaltres el que tenim clar és que no tirarem el futbol endavant sense un conveni col·lectiu"

També Marta Corredera, una altra jugadora catalana, en aquest cas al Llevant, es reafirma amb la problemàtica i denuncia la precarietat en què viuen moltes jugadores de l'elit del futbol espanyol:

"Creiem que és important perquè hi ha moltes jugadores que sobreviuen per jugar a futbol i no ha de ser així"

Tot i això, més enllà del tema econòmic, considera que també hi ha altres temes que el conveni col·lectiu ha d'afrontar:

"Abans de futbolista, jo soc persona, i tinc els meus drets. I, si jo vull ser mare, perquè no puc ser mare i després seguir jugant?"

El canvi de format de la Lliga també és qüestiona

Ara estem davant d'un canvi de format de la Lliga, un cop aprovat per l'Assemblea de la Federació Espanyola. Una decisió que ha obert de nou un cru debat entre aquest òrgan i la Lliga de Futbol Professional, principal valedor de la Lliga Iberdrola.

Un format que, després de quatre temporades, s'havia consolidat i que, en partits puntuals, havia estat capaç de posar fins a més de 60 mil espectadors al Metropolitano.

Així, malgrat el punt d'inflexió que s'ha viscut aquesta temporada, el futur no el veuen clar. Alexia Putellas alerta del punt enganyós que suposen certes notícies al voltant del futbol femení i que la realitat encara és una altra:

"No ens podem posar la bena als ulls i creure que la realitat és la del Wanda o de Mestalla (que van aconseguir omplir d'espectadors els estadis en un partit femení). Nosaltres hem de lluitar per la realitat del dia a dia. Cada cap de setmana no hi ha la gent que ens agradaria, les condicions no són bones, els camps no són els que ens agradarien."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut