Álvaro Morata ha marcat el gol que ha confirmat la classificació d'Espanya
Álvaro Morata ha marcat el gol que ha confirmat la classificació d'Espanya (Reuters)

Espanya no falla (1-0), supera Suècia i serà al mundial de Qatar 2022

Un gol en el minut 86 d'Alvaro Morata, que havia entrat en la segona part, confirma la classificació dels de Luis Enrique, que han estat en totes les fases finals des del Mundial de l'Argentina 1978

Espanya ha començat pressionant la porteria sueca i ha estat Sarabia qui ha disposat de la primera oportunitat amb xut llunyà que ha sortit molt ajustat al pal dret de la porteria defensada per Olsen. Zlatan Ibrahimovic no ha sortit en l'onze titular a l'estadi de la Cartuja de Sevilla –ho ha fet Kulusevski–, mentre que Busquets, Jordi Alba i Gavi –del Barça–, Raúl de Tomás –de l'Espanyol– i Dani Olmo –del Red Bull Leipzig–formaven part de l'onze de Luis Enrique. El tècnic espanyol ha canviat fins a sis jugadors de l'equip que va jugar a l'Olímpic d'Atenes davant Grècia.

Forsberg ha posat la por al cos a la selecció espanyola en el minut 16 amb xut des de fora de l'àrea que Unai Simón ha tret amb la punta dels dits, malgrat que l'àrbire no ha assenyalat el còrner.

Tot i que a la "roja" li servia l'empat, la selecció ha sortit sense especular i a guanyar el partit. El 80% de possessió en els primers 20 minuts ha deixat ben clar el doimini infructuós dels espanyols, mentre que els nòrdics només han buscat la recuperació de la pilota per aprofitar la velocitat del davanter de la Reial Societat Isaak. Passada la primera mitja hora de joc, cap dels dos equips ha xutat entre els tres pals, tot i que els de Luis Enrique ha freqüentat més la porteria defensada per Robin Olsen. En el 38 ha arribat l'ocasió mes clara del partit i ha estat per a Suècia. Centrada d'Augustinsson al segon pal i Forsberg ha engaltat de primeres un xut que ha sortit fregant el pal, Unai Simón només ha pogut seguir la pilota amb la mirada. A partir de la mitja hora de joc, Suècia ha fet un pas endavant. Amb empat a zero s'ha arribat al final de la primera meitat.

Segona part

Una errada d'Azpilicueta en el minut 48 ha estat a punt de ser aprofitada per Issak, que ha xutat alt des de l'interior de l'àrea. Espanya ha començat amb dubtes la segona meitat. En el 52, un cop de cap de Raúl de Tomás a la sortida d'un córner ha generat la primera situació de perill per als de Luis Enrique en el segons temps. Però un minut més tard, Forsberg l'ha tornat a tenir, però s'ha fet un embolic a l'hora de rematar. La selecció espanyola té la pilota, però la circulació és lenta i sense profunditat. En el 59, Luis Enrique ha fet els primers canvis: han marxat Sarabia i Raúl de Tomás i han entrat Morata i Rodrigo Moreno. El madrileny ha disposat de la primera oportunitat, però la rematada ha sortit fora en el minut 62. Poc després, Janne Andersson ha tret dos davanters –Forsberg i Kulusevski–, i han entrat Quaison i Svanberg, que ha intentat una rematada acrobàtica que ha sortit per damunt del travesser en el 65.

El partit ha estat un calc del que va jugar el combinat espanyol a Grècia: molt de crontrol de pilota, però amb molt poca capacitat ofensiva. En el minut 70, Suècia s'ha jugat el tot per al tot i Andersson ha tret del camp Issak. En el seu lloc, Zlatan Ibrahimovic. Luis Enrique ha aprofitat aquesta finestra per treure del camp Carlos Soler i fer-hi entrar Mikel Merino.

A cara o creu

El partit ha arribat al minut 80 amb 0 a 0 i tot obert. L'empat o el triomf dona el passi al mundial a Espanya, però la victòria sueca els enviaria a la repesca. Álvaro Morata ha disposat de l'oportunitat més clara d'Espanya en la segona part, però la seva rematada amb la cama esquerra l'ha rebutjat el porter del Sheffield Olsen amb el pit. I en el minut 86 ha arribat la sentència de la selecció espanyola. Canonada de Dani Olmo que s'ha estavellat a la creueta, i el rebot ha anat als peus de Morata, que ha superat Olsen picant la pilota. Un gol que dona el passi a la "roja" al mundial de Catar 2022.

El partit ha tingut quatre minuts afegits. Suècia ha posat setge a la porteria d'Unai Simón a la recerca de l'impossible. Final del partit, i Espanya que tornarà a disputar una fase final d'un mundial.