Jocs Olímpics

Els Jocs Olímpics de Tòquio doblen l'audiència dels de Rio

El director adjunt del Comitè Olímpic Internacional considerà un èxit la resposta dels amants de l'esport després de la incertesa per la Covid

Xevi Bardolet / enviat especialActualitzat

Pere Miró, Creu de Sant Jordi el 2020, és el director adjunt del Comitè Olímpic Internacional i coneix totes les interioritats d'aquest organisme. Va formar part del comitè organitzador de Barcelona 1992, els Jocs que, diu, continuen sent el model a seguir. Pel que fa als de Tòquio 2020, considera que l'èxit rau en el fet que hagin pogut arrencar amb la sorpresa d'una audiència rècord.

"Hauríem pogut veure frustrades les il·lusions de molts atletes. Un 65% d'esportistes només participen en uns Jocs. Hauria sigut una llàstima que els haguéssim perdut entre Rio 2016 i París 2024. A més, us puc dir que en el segon dia de competició tenim el doble d'audiència al món comparat amb el segon dia de Rio. S'ha qüestionat si els japonesos els volien o no. Aquí s'estan seguint massivament. Han començat els Jocs i s'han acabat les polèmiques."

Però els casos de Covid-19 s'enfilen fins gairebé els 150 dins la família olímpica i, fora la bombolla, Tòquio registra els pitjors índexs de positius des del gener. Com es gestiona tot això?

"El Ministeri de Salut japonès és qui mana. Aquest país té les seves normes de control de pandèmia i som a dintre. I encara som més estrictes que aquestes normes per evitar ser un problema. Si hi ha un positiu, s'aïlla immediatament, es localitzen els contactes i hi ha un temps de recuperació dels positius que dicten les normes sanitàries."

El subdirector general del màxim organisme de l'olimpisme, Pere Miró (Getty Images)

S'acabin com s'acabin els Jocs de Tòquio, en vindran més. Tant els designats com els pendents de designar. A veure què passa amb la candidatura Barcelona-Pirineus per als Jocs d'hivern, amb uns sistemes d'elecció que no tenen res a veure amb el tradicional.

"El sistema d'elecció ha canviat. Abans hi havia uns timings molt concrets. Era una competició i s'escollia la millor candidatura set anys abans. Hem passat d'una competició a un diàleg amb la ciutat interessada. Quan ens dona les garanties l'escollim. Pot ser sis anys abans o onze abans. Hem eliminat el 80% dels costos de ser candidat. Hem eliminat problemes de compra de vots. A més, ara, els projectes han de ser sostenibles i respectuosos amb el medi ambient."

 

Pere Miró és manresà, exjugador de waterpolo i té una llarga experiència com a dirigent esportiu. Ara mateix és la mà dreta de Thomas Bach, el president del COI. L'entrevista s'ha enregistrat al quarter general de l'organisme poca estona després de la reunió matinal que té cada dia el COI amb el comitè de Tòquio 2020.

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut