Als Bloques Florida, hi viuen gairebé 30.000 persones
Als Bloques Florida, hi viuen gairebé 30.000 persones
Futbol

El barri que va veure créixer Adama i una estrella de la música

Construït al mig de l'Hospitalet de Llobregat, ser el barri més dens d'Europa no li ha impedit convertir-se en bressol de talents multidisciplinairs

Guim Fortuny GimbertActualitzat

Construït el 1955 per acollir els habitants del Somorrostro, en aquest veïnat ubicat al mig de l'Hospitalet de Llobregat, hi viuen gairebé 30.000 persones en poc més de 0,38 kilòmetres quadrats, cosa que el que converteix en el barri més dens d'Europa.

La vida allà mai ha estat fàcil, un barri d'emigrats treballadors sempre amb l'amenaça de l'exclusió social, però, per si fos poc, la covid-19 els ha colpejat especialment. La combinació de la pandèmia amb aquesta densitat de població ha demostrat als veïns i veïnes del "Bloques" que el coronavirus malauradament hi entén de classes socials.

La composició veïnal ha passat de la majoria andalusa en els seus orígens, al mosaic de nacionalitats que actualment segueix habitant als seus pisos de 41 metres quadrats. De l'Àfrica, en concret de Mali i del Marroc, van arribar els pares de dos dels majors talents sorgits del barri. Una estrella del futbol i una altra de la música, tots dos nascuts a Catalunya.

El primer és el nou futbolista del Barça Adama Traoré, que en una entrevista al diari Sport recordava com va començar a jugar als carrers del barri. "El meu germà i jo jugàvem amb els amics als 'Bloques'. Tothom volia jugar amb nosaltres", rememorava l'extrem, que en aquesta conversa del 2020 també reivindicava l'esport com el millor antídot per no caure en mans de les bandes de carrer que rondaven les places de la seva infantesa.

Adama serà company d'un altre hospitalenc de la Florida, Jordi Alba, que el passat març va inaugurar al barri una pista de futbol sala per iniciativa de la Fundació Cruyff. Perquè la factoria segueixi donant fruits.

L'altre gran representant dels "Bloques" és el raper Morad, capaç de posicionar als primers llocs de les tendències de YouTube tots i cadascun dels seus videoclips, molts dels quals s'ambienten al barri i tenen el seu jovent en segon pla. Si els Bloques Florida són un dels escenaris catalans més vistos arreu del món és gràcies a aquest noi de carrer o, com ell és conegut, M.D.L.R. (per les inicials en francès de "Mec de la rue"). El millor exemple, les més de 36 milions de reproduccions de la cançó "Motorola":

Anar al contingut