Els integrants del Barça de l'any 1937 (FC Barcelona)
Barça

El Barça reclamarà la Lliga de 1937

La concessió al Llevant de la Copa de 1937 ha obert una escletxa al club barcelonista per reclamar un campionat que la Federació sempre ha negat

Redacció Esport3Actualitzat

La Comisssió de Memòria històrica del FC Barcelona, amb l'assessorament de l'àrea jurídica del club, està elaborant un informe per tal de demanar l'oficialitat del títol de Lliga de 1937, anomenat llavors Lliga Mediterrània; i alhora estudiaran la possibilitat que s'homologui aquest títol a les altres Lligues que ha disputat i ha guanyat el club. 

Va ser amb el mateix president Joan Laporta, en la seva primera etapa, que el Barça va impulsar una iniciativa perquè es donés oficialitat a aquesta competició, quel es va jugar en plena Guerra Civil. Els clubs participants van ser només de la zona que encara no estava ocupada per les forces revoltades l'estiu de 1936. El règim franquista va anul·lar l'any 1939, amb un decret que encara es manté vigent, la validesa tant d'aquesta competició com de la Copa disputada posteriorment i guanyada pel Llevant.

El precedent del 2009

Llevant i Barça ja van intentar que els títols de 1937 fossin reconeguts oficialment i la Federació Espanyola va descartar aquesta opció l'any 2009. Però amb el pas dels anys, la Federació ha reconsiderat el cas de la Copa, aleshores anomenada Copa de la República.

Amb aquest precedent, el Barça no veu cap impediment perquè la Lliga Mediterrània no fos considerada oficial a tots els efectes, i que totes les dades que se'n deriven passin a comptar per a les estadístiques històriques de la competició. De fet, el Barça va ser dels primers a felicitar el Llevant un cop se li va concedir oficialment el títol de Copa.

 

D'aquesta manera, el Barça, que té actualment 26 títols de Lliga, podria incrementar el seu compte amb 2 títols més en els mesos vinents.  

Com va anar la Lliga Mediterrània?

El projecte de la Lliga Mediterrània va sorgir davant la impossibilitat de la Federació Espanyola de continuar organitzant una Lliga amb integrants de tots els territoris de l'Estat.

De fet, només hi van prendre part equips catalans (Barça, Espanyol, Girona i Granollers) i valencians (València, Gimnàstic València, Llevant i Athletic Castelló). També havien de participar-hi el Madrid --aleshores no tenia encara el títol de Reial-- i l'Atlètic de Madrid, però la proximitat de les forces rebels de Madrid ho van fer impossible.

El campionat es va disputar de gener a maig de 1937 i el Barça el va guanyar amb 3 punts d'avantatge sobre l'Espanyol, el València i el Girona. L'equip blaugrana, entrenat per Patrick O'Connell, tenia aleshores jugadors com Ventolrà, Escolà o Balmanya.

Anar al contingut