Una allau derivada del trencament d'una glacera provoca 8 morts a l'estat indi d'Uttarakhand

Alberto Alcántara

Una allau va provocar la mort d'almenys 8 persones al districte de Chamoli, a l'estat indi d'Uttarakhand, aquest divendres 23 d'abril. Més de 380 persones van haver de ser rescatades.

Segons van reportar funcionaris de l'Organització de Carreteres Frontereres (BRO), l'allau seria fruit del trencament d'una glacera a prop de Malari, a la vall de Niti.

L'allau va impactar a uns quatre quilòmetres del poble de Sumna. A prop hi ha un destacament del BRO i dos camps de treball per a la construcció de carreteres en aquesta zona. A tres quilòmetres del poble de Sumna hi ha un campament de l'exèrcit. Les víctimes serien treballadors del mateix BRO.


L'accés per carretera es va tallar en diversos indrets a causa de múltiples esllavissades de terreny després del desastre. Des de divendres al vespre es treballa per netejar la xarxa de comunicacions.

Esllavissada sobre una carretera al districte de Chamoli (Reuters)

Un altre episodi recent

Al febrer, el desbordament violent d'un llac glacial (glacier outburst) va provocar una inundació sobtada que va deixar més de 200 morts i va arrasar dues centrals hidroelèctriques estatals.

Aquest vídeo del Centre Internacional per al Desenvolupament Integrat de Muntanyes (ICIMOD), que estudia la zona de l'Himàlaia, il·lustra com es produeixen aquestes inundacions sobtades.

 


L'actual context d'escalfament global accentua l'amenaça del trencament de glaceres i del desbordament dels llacs glacials: la fusió de les glaceres portarà a la formació de més llacs glacials. Al mateix temps, les estructures naturals de contenció també es veuran afeblides.

L'últim Informe Mundial del Clima corrobora que els últims sis anys han estat els més càlids de la història.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut