Tres morts a l'Everest el dia que es bat un rècord d'alpinistes fent cua per fer el cim

Néstor GómezActualitzat

La imatge històrica d'aquesta setmana a l'Everest, amb més de dues-centes persones fent cua per puja al cim, té conseqüències tràgiques. L'acumulació de gent va complicar el descens, i això hauria contribuït a la mort de tres alpinistes. Un dels dos, un nord-americà de 55 anys, va morir quan es feia fotos al cim.

Rècord d'alpinistes

El cim més alt del món ja fa temps que ha deixat de ser exclusiu dels experts muntanyencs. Ara, nombroses empreses turístiques ofereixen el servei d'assolir el cim a canvi d'una gran quantitat de diners. Amb diners s'aconsegueix tot?

Lluny queden les romàntiques imatges dels anys 80, en què anar a l'Everest era muntar una expedició i assolir el cim, un repte només apte per a uns quants. Només en un dia, entre dimarts i dimecres, més de 200 alpinistes van arribar al cim de l'Everest, de 8.858 metres, una xifra rècord, una situació que va implicar cues d'hores en un estret pas abans del cim.

 

 

Del Camp IV, situat a 7.900 metres, en van sortir unes dues-centes cinquanta persones, entre alpinistes, guies i clients, de les quals més de duesc-entes van fer cim, segons confirma el representant del Ministeri de Turisme del Nepal, Gyanendra Shrestha, des del Camp Base.

 

 

Una situació similar es va viure l'any 2012, quan 260 alpinistes van pujar al cim aprofitant una finestra de bon temps. El complicat i famós graó de Hillary, una roca vertical de 12 metres, l'últim gran obstacle abans de fer cim, va quedar col·lapsat. En aquest cas, van fer el cim 179 persones i quatre hi van perdre la vida per esgotament i mal de muntanya quan baixaven.

A aquesta alçada la vida sí que depèn de minuts, i les esperes es fan eternes. A la dificultat tècnica i física de fer l'Everest s'hi suma la manca d'oxigen i el fred, que posen en risc la vida dels alpinistes i xerpes. I tot s'agreuja si es depèn de les bombolles d'oxigen.

Aquest 2019, el Departament de Turisme ha emès 378 permisos d'ascensió a l'Everest, un rècord històric des de la primera ascensió exitosa l'any 1953.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut