Asperitas a Bellver de Cerdanya (Gilbert Billaut)
Asperitas a Bellver de Cerdanya (Gilbert Billaut)

Novetats a l'Atles Internacional de Núvols

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha actualitzat l'Atles Internacional de Núvols amb noves categories

Alberto AlcántaraActualitzat

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha actualitzat l'Atles Internacional de Núvols, la referència mundial per a l'observació i identificació dels núvols, afegint noves categories. L'Atles té format digital i conté centenars d'imatges enviades per meteoròlegs, fotògrafs i amants dels núvols d'arreu del món. La presentació oficial es va fer coincidint amb l'últim Dia Mundial de la Meteorologia, que tenia com a lema "Entenent els núvols".

La nova edició conté modificacions sobre el sistema de classificació encetat pel meteoròleg Luc Howard el 1803, data de publicació del llibre "The Modifications of Clouds". El sistema es divideix en 10 gèneres o classificacions bàsiques, subdividits en espècies i varietats, amb el resultat d'un centenar de combinacions.

Els gèneres indiquen la part del cel on es formen els núvols i l'aparença aproximada: cirrus, cirrocúmuls, cirrostrats, altocúmuls, altostrats, nimbostrats, estratocúmulus, estrats, cúmuls i cumulonimbus. Les espècies descriuen la forma i l'estructura interna del núvol, mentre que les varietats descriuen la transparència i la distribució dels núvols.

Les novetats

El nou Atles Internacional de Núvols inclou algunes novetats: com a espècie s'hi afegeix el Volutus o núvol enrotllat en forma de tub horitzontal i allargat, que es forma en el si del altocúmuls i estratocúmuls.

També s'han definit cinc nous trets complementaris: Asperitas (una formació que s'assembla a la superfície rugosa de la mar vista des de baix), Cavum ( o forat), Cauda (o "núvol de cua"), Fluctus ( o "ona de Kelvin-Helmholz") i Murus (coneguda com "núvol paret").

S'ha inclòs també un nou núvol accessori, el Flumen, conegut com la "cua de castor", que s'associa a les supercélul·les convectives.

El nou Atles també proposa cinc tipus de núvols especials: Cataractagenitus (associats a gran cascades), Flammagenitus (generats en incendis forestals), Silvagenitus (desenvolupats per la humitat dels boscos), Homogenitus i Homomutatus (generats per l'home).

Un llibre del Segle XIX

L'Atles Internacional de Núvols és un manual de finals del segle XIX. Es va actualitzar físicament per última vegada el 1987. L'edició de 2017 serà, per primera vegada, un manual digital en línia. Segons Bertrand Calpini, president de la Comissió d'Instruments i Mètodes d'Observació (CIMO) de l'OMM, l'Atles és una referència mundial i "conté imatges, definicions i explicacions que els 191 països i territoris Membres de l'OMM accepten i utilitzen, "

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut