Cel de cabretes a Riner (Núria Fidalgo)
Cel de cabretes a Riner (Núria Fidalgo)

"Entenent els núvols", Dia Meteorològic Mundial

Els núvols, paper fonamental dins el cicle hidrològic, font d'inspiració d'artistes i observats per milions aficionats i entusiastes de la meteorologia

Néstor GómezActualitzat

El dia 23 de març és el Dia Meteorològic Mundial i es commemora el dia la creació de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), l'any 1950.

Aquest any el lema és "Entenent els núvols" amb l'objectiu de ressaltar la importància dins del temps, el clima i l'aigua. Som moltes les persones que en pujar la persiana o posar un peu al carrer, el primer que fem és mirar cap al cel. Buscar amb la vista algun núvol i interpretar el possible temps que farà, tot dependrà de l'experiència i dels coneixements que tinguem.

Nosaltres posem el nostre granet de sorra. Us convidem a veure la col·lecció de més de 15 vídeos de "Tipus de núvols" i la col·lecció de "La meteorologia en l'art", presentat per Alberto Alcántara i Francesc Mauri.

Podreu trobar tot els tipus de núvols dins l'Atles Internacional de Núvols de l'OMM. Un atles que va arrencar a finals del segle XIX i s'ha revisat constantment fins a l'actualitat. Ara, han entrat per primera vegada els núvols causats pels homes, com les estel·les d'avions, el núvols de vapor d'aigua de les centrals tèrmiques o les que generen els grans incendis.

El 23 de març és un dia en el qual cada país i cada servei meteorològic ofereix activitats, conferències, debats o exposicions a l'entorn del temps. A Catalunya, l'Agència Estatal de Meteorologia presentarà el resum climàtic de l'hivern i de l'any hidrològic al CaixaForum Centre Social i Cultural de l'Obra Social "la Caixa", a Barcelona.

Per la seva banda, el Servei Meteorològic de Catalunya commemora els 20 anys de la seva restauració després del gran parèntesi del franquisme. L'acte es farà dijous al Palau de la Generalitat. La secció del Temps de TV3 rebrà un guardó en reconeixement als 20 anys de col·laboració estreta amb l'SMC per la difusió i divulgació del temps, que ha calat en tota la societat catalana.

També us convidem a l'exposició "Meteorologia històrica" al Port de Tarragona i al cicle de conferències de meteorologia adreçat a tots els públics.

 

 

 

Anar al contingut