Estel gemínid (Montse Mora)
Estel gemínid (Montse Mora)

Màxim de pluja d'estels Quadràntids aquesta pròxima nit

Alberto AlcántaraActualitzat

La nit de divendres a dissabte serà el moment més òptim per intentar caçar algun estel fugaç, perquè estarem a prop del màxim de la pluja d'estels Quadràntids.


És una de les pluges més importants de l'any, juntament amb els populars Perseids de l'agost o els Gemínids del desembre. Els Quadràntids poden presentar un ritme d'uns cinquanta a cent meteors per hora en un cel completament a les fosques i a prop del màxim, que es dona en un temps molt curt, previst al voltant de les 9 del matí del dia 4 per l'Organització Internacional dels Meteors.

Enguany, a partir de la una i quaranta minuts de la matinada, la Lluna estarà per sota de l'horitzó, i això afavorirà la possible observació dels meteors. Els núvols no faran la guitza, ja estaran retirats, però la boira sí que serà un problema a molts indrets.

El punt del cel del qual els meteors sembla que venen és a prop de l'Ossa Major, a la constel·lació del Bover. Aquests meteors són el fruit de la interacció de l'atmosfera terrestre amb les restes de partícules de l'asteroide 2003 EH1, observat fa 500 anys.

El nom de Quadràntids ve d'una constel·lació ja desapareguda, anomenada Quadrans Muralis, creada per Joseph Jêrôme Lalande el 1795. Estava situada entre les constel·lacions del Bover i la del Drac. Però aquesta constel·lació va ser desestimada a partir dels anys 20 del segle passat.

 

 

 

Anar al contingut