Més de 4 mesos sense pluja efectiva

Néstor GómezActualitzat

Fa setmanes i setmanes que no plou i es nota i molt en la capa més superficial de la terra, s'observa en els camps sembrats que no disposen de reg i en el sòl dels boscos, on els camins són autèntiques polsegueres.

El novembre del 2018 va ser el darrer mes plujós, d'aleshores ençà ha plogut ben poc. En 4 mesos ha plogut menys d'una quant part que al novembre i gairebé la meitat de dies. Mireu aquests dos exemples de Tarragona i Banyoles, on el novembre va ser molt plujós en nombre de dies i de precipitació recollida en comparació amb els mesos següents fins ara.

 

En el cas de Banyoles:

 

La precipitació dels darrers 4 mesos, des de l'1 de desembre deixa clar la manca de precipitacions d'aquest hivern a tot el país, tret del Pirineu més occidental.

Us presentem dos mapes de dies que fa que no plou 1 mm o més i 10 mm o més. Barcelona, l'estació meteorològica del Raval, és de les que fa més dies que no plou, amb un total de 65 dies, des del 20 de gener.

Si considerem els 10 mm una quantitat de pluja efectiva, és a dir, una pluja bona que permet que s'infiltri l'aigua a terra i és aprofitada per les plantes, observem que se superen els 120 dies a bona part del país. Destaquen Cervera, Valls i Tarragona amb 126 dies, el dia que va ploure més de 10 mm va ser el 9 de novembre de 2018.

Quan plourà?

Ara per ara, d'episodi de pluges abundants i general no se n'espera, però sembla que a partir de diumenge l'atmosfera farà un canvi i portarà alguna cosa més que ruixats, però caldrà confirmar-ho.

 

 

Anar al contingut