Boirum a Pequín (Reuters)
Boirum a Pequín (Reuters)

L'ONU adverteix del ritme insuficient per complir els acords de la cimera del clima de París

Les accions dels sectors públics i privats no augmenten a un ritme suficient per assolir un nivell desitjable d'emissions de gasos d'efecte hivernacle

Alberto AlcántaraActualitzat

Les emissions de gasos d'efecte hivernacle van en camí de situar-se un 30% per sobre de l'objectiu marcat per l'any 2030, segons una auditoria anual de l'Organització de les Nacions Unides (ONU). Cal que els governs i les entitats privades facin un esforç més gran i urgent per assegurar que els objectius de l'Acord de París encara es puguin complir.

L'informe considera que les mesures promeses a nivell nacional només aporten un terç de la reducció de les emissions necessàries per satisfer els objectius climàtics per 2030, i que les accions del sector privat i les impulsades a nivell subnacional, com ara a les ciutats, no augmenten a un ritme suficient per assolir un nivell desitjable.

L'especialista en energia i clima del Programa de Medi Ambient de l'ONU (UNEP), John Christensen, adverteix que "si no ens tornem més ambiciosos, i només fem el que hem dit fins ara, a la fi del segle la temperatura global augmentarà en almenys 3 graus i potser més. Per tant, no podrem aconseguir els objectius que es van establir en l'acord de París ".

Pel que fa al cas dels Estats Units i l'amenaça del president Trump de retirar-se de l'acord de la cimera del clima de París, la COP21,Christensen veu "difícil jutjar el que passarà perquè una gran quantitat d'empreses privades, en molts dels estats i ciutats, s'han compromès a actuar, independentment del que digui el president".

D'altra banda, el director de l'UNEP, Erik Solheim, ha manifestat que "això és inacceptable. Si invertim en les tecnologies adequades i vetllem perquè el sector privat estigui involucrat, encara podem complir la promesa que vam fer als nostres fills per protegir el seu futur. Però ara hem d'avançar".

De tota manera, Solheim veu alguns senyals positius, com un període d'estabilització en les emissions de diòxid de carboni dels combustibles fòssils, la producció de ciment i altres processos industrials, principalment a causa del menor creixement de l'ús del carbó a la Xina i als Estats Units en els últims 3 anys.

L'informe planteja maneres pràctiques de reduir les emissions a través d'accions en ràpida expansió, basades en les opcions existents en els sectors agrícola o energètic, en el camp dels edificis, el sector forestal, l'industrial i el del transport.

Aquest informe arriba pocs dies abans d'una nova cimera del clima, la COP23, que se celebrarà a Bonn, Alemanya, entre el 6 i el 17 Novembre.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut