Llamps volcànics a la gegantesca erupció del volcà submarí Hunga Tonga-Hunga Ha'apai

Néstor GómezActualitzat

La majestuosa erupció del volcà submarí Hunga Tonga-Hunga Ha'apai de divendres passat va crear una columna de roques, fum, cendres i altres partícules que es van elevar molt ràpidament fins als 20 km d'altura. Va punxar i superar la tropopausa fins a abocar els seus gasos a l'estratosfera, capa de l'atmosfera entre els 11 i 50 km aproximadament, i van aparèixer llamps volcànics.

 

Una erupció que ha deixat sorprenents i impressionants imatges dels tipus de núvols i, sobretot, dels llamps que es van formar en la columna de cendra. L'activitat elèctrica associada a les erupcions volcàniques pot ser tan gran com la que es produeix a les grans tempestes.

L'origen de les càrregues és objecte de debat. Una hipòtesi suggereix que el magma, la roca i la cendra volcànica emesos durant una erupció ja estan carregats per algun procés anterior, desconegut, i això genera espurnes a prop de l'obertura del volcà. Una altra teoria sosté que l'aire molt calent, en xocar amb les partícules més fredes a l'atmosfera, genera llampecs ramificats per sobre del pic del volcà. S'estima que un 30% de les erupcions volcàniques van acompanyades de llamps.

La gran erupció del volcà Taal, a les Filipines, que va començar el 6 de gener del 2021 i l'erupció del volcà Calbuco el 2015, a l'Argentina, també van deixar un gran espectacle de llamps i fum.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut