Les pluges poden augmentar un 20% a Europa a causa del sobreescalfament de l'Atlàntic

Néstor GómezActualitzat

El canvi climàtic pot fer augmentar un 20% les precipitacions a Europa. Però darrera d'aquesta, possible bona notícia, s'amaga una realitat molt crua que trobaríem a les aigües de l'Atlàntic, que podrien ser 7 graus més altes al 2050 si es mantenen els nivells actuals d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Els investigadors dels Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) en col·laboració amb Met Office, servei britànic de meteorologia, ha arribat a aquesta conclusió després d'estudiar el clima d'Europa de les properes dècades en models climàtics d'alta resolució amb una precisió sense precedents i han publicat els resultats a la revista "Environmental Research Letters".

Per Eduardo Moreno-Chamarro, un dels directors de la investigació, les projeccions de l'evolució del clima a partir de models climàtics d'alta resolució amb un grau superior als tradicionals pot modificar el concepte actual de com evolucionarà el clima a Europa i en l'Atlàntic nord.

Aquesta alta resolució dels models climàtics donen com a resultat un increment notable de les precipitacions comparat amb els models climàtics tradicionals aplicats fins al moment com a conseqüència d'una resposta diferent del "Corrent del Golf", que se sobreescalfarà.

 

El "Corrent del Golf" és un corrent oceànic que duu les aigües càlides del Carib cap a les costes d'Europa on es divideix en dos braços, una que baixa cap a les Canàries i després retorna per l'Equador cap al Carib, i un altre que ressegueix tota la costa atlàntica en direcció al cap Nord, per després retornar per cap a les costes americanes. Aquest corrent fa que la façana atlàntica d'Europa sigui molt més temperada que la façana atlàntica d'Amèrica a igualtat de latitud.

Els nous models projecten un escalfament extraordinari de la regió de fins a 7 graus al 2050. Eduardo Moreno-Chamarro detalla que:

Aquest escalfament de l'aigua de l'oceà tan notable està darrere de tots els canvis en les precipitacions que veiem a Europa perquè l'escalfament bomba calor de l'oceà a l'atmosfera, afavoreix la formació de borrasques sobre l'Atlàntic nord que són, en última instància, responsables de l'augment de precipitació projectat sobre el nord-oest d'Europa.

En els últims anys, la capacitat de computació i anàlisi ha augmentat prou com per permetre estudis d'evolució del clima molt més detallats. L'evolució de la tecnologia ha permès treballar amb resolucions de simulacions deu vegades més alta que la utilitzada tradicionalment per informar als responsables polítics sobre els riscos potencials associats al canvi climàtic. Aquestes noves resolucions proporciones unes noves perspectives de futur.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut