L'Antàrtida mai havia tingut tan poc gel marí com ara

Segon any consecutiu que l'Antàrtida bat el rècord de mínima superfície de gel marí

El 21 de febrer l'Antàrtida va assolir la seva extensió mínima anual, amb 1,788 milions de km². És l'extensió de gel marí més petita des del 1979, inici dels registres a través de satèl·lit. Tot un rècord que se suma, consecutivament, al de l'any passat.

 

Mai l'Antàrtida havia tingut tan poc gel sobre el mar en 44 anys. De fet, ha perdut el 40% de gel respecte a la mitjana anual de la mínima extensió de gel entre els anys 1980 i 2010, cosa que equivaldria a dues vegades la superfície de la península Ibèrica.

La superfície de gel del 21 de febrer del 2023 va ser d'1,788 milions de km², un nou rècord, amb dades des del 1979. Un rècord que se situa més avall del que es va registrar fa un any, el 25 de febrer de 2022, amb una superfície de 1,924 milions de km². Si l'any passat, per primera vegada, baixava per sota dels 2 milions de km², aquest any encara ha baixat més, per sota dels 1,8 milions de km².

Si bé durant els últims anys, el 2017 i 2018, es van assolir mínims molt baixos, també trobem dins d'aquest segle anys amb rècord d'extensió mínima anual, com van ser els anys 2013 i 2015, amb superfícies superiors als 3,5 milions de km². Amb aquests valors tan contrastats i amb aquest període de temps tan curt d'anàlisi, les conclusions que es poden treure no són significatives, segons dades del Centre Nacional de Dades de la Neu i el Gel dels Estats Units (NSIDC). La tendència a la baixa de l'extensió mínima de gel anual a l'Antàrtida no és significativa i contrasta amb l'Àrtic, on la tendència a reduir-se l'extensió de gel marí és més marcada i estadísticament més consistent.

Mínima extensió de gel marí antàrtic (Centre Nacional de Dades de la Neu i el Gel dels EUA)

A finals de febrer, dos mesos després del solstici d'estiu austral, l'Antàrtida assoleix la mínima extensió anual de gel marí, ja que està sortint del seu estiu i s'encamina cap a la tardor a l'hemisferi sud. Normalment, el mínim anual es produeix entre el 18 de febrer i el 3 de març. De manera que encara pot baixar una mica més.

 

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut