L'observatori Mauna Loa (Alberto Alcántara)
L'observatori Mauna Loa (Alberto Alcántara)

La taxa de creixement del CO2 va assolir un rècord l'any 2015

Alberto AlcántaraActualitzat

2015 va ser l'any més càlid mai registrat a nivell global. Aquest trist rècord està íntimament lligat a un altre fet que l'Agència Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) ha desvetllat aquest mes de març: la taxa de creixement anual de CO2 atmosfèric mesurat en l'observatori de Mauna Loa, a Hawaii, va ser de 3,05 parts per milió durant 2015. Malgrat que encara són dades preliminars, es tractaria de l'augment més gran en 56 anys d'investigació.

L'observatori de Mauna Loa és el referent en les mesures dels nivells de diòxid de carboni. La famosa corba de Keeling reflecteix l'evolució d'aquests valors. La línia vermella representa els valors mitjans mensuals. La línia negra representa una mitjana. L'última concentració mitjana, corresponent al mes de febrer de 2016, és de 404.02 ppm. El febrer de 2015 era de 400.26 ppm. Abans de 1800, la mitjana estava al voltant de 280 ppm.

A banda del rècord específic de la taxa de creixement, 2015 també va ser el quart any consecutiu en què el CO2, el principal gas d'efecte hivernacle, va créixer més de 2 ppm. Segons els investigadors de la NOAA, això implica un ritme explosiu en comparació amb els processos naturals.

Els nivells de gasos d'efecte hivernacle es van mesurar de forma independent pel Laboratori d'Investigació del Sistema Terrestre de la NOAA i per l'Institut Oceanogràfic Scripps.

L'última vegada que la Terra va experimentar un augment de CO2 tan sostingut  va ser entre 17.000 i 11.000 anys enrere. En aquell període,  els nivells de CO2 van augmentar uns 80 ppm. La taxa d'augment actual és 200 vegades més ràpida, segons la NOAA.

El gran salt en el CO2 es deu en part a al fenomen climàtic del "Niño" i als efectes que ha tingut sobre el comportament meteorològic dels sistema terrestres. Un altre any de "Niño" fort va ser el 1998, i també va coincidir amb un gran augment de la taxa de creixement del CO2.

Però al marge de l'episodi del "Niño", les emissions contínues generades pel consum de combustibles fòssils segueix impulsant la tendència a l'alça dels nivells de CO2 i del conseqüent escalfament global.

Anar al contingut