Colors de tardor a Olèrdola (Francisco Lorenzo)
Colors de tardor a Olèrdola (Francisco Lorenzo)

La tardor més plujosa de les últimes dècades

Setembre, novembre i octubre han deixat la quantitat de pluja més gran de les últimes dècades

RedaccióActualitzat

Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, la tardor de 2018 ha estat la més plujosa de les darreres dècades. Destaca la gran quantitat de pluja del mes d'octubre.

Tardor plujosa o molt plujosa

Gairebé tot Catalunya ha quedat per sobre de la mitjana de pluja, amb l'excepció de zones del vessant nord del Pirineu occidental. En gairebé un 20% del país hem tingut una precipitació superior al 190% respecte dels valors mitjans climàtics. Aquest és el mapa que representa la diferència entre la pluja registrada i la mitjana climàtica del període (1.961-1.990).

Un exemple de pluja excepcional és l'observatori de l'Ebre, on aquesta tardor ha sigut la tercera més plujosa des de l'inici de la sèrie (1905). Hi han caigut gairebé 431 mm de pluja, més d'un 93% de la pluja mitjana. Feia més de 40 anys que no hi plovia d'aquesta manera. Els rècords anteriors daten dels anys 1.972, 1.959 i 1.971.

L'altre observatori centenari, el Fabra de Barcelona, ha registrat la quartar tardor més plujosa en 106 anys d'història. No hi plovia tant des del 1.994.

A Moià, que té dades des de 1.950, la tardor també ha estat la quarta més plujosa, després de les dels anys 1.962, 1.965 i 1.994. En 23 de les estacions gestionades per l'SMC amb 20 o més anys de dades, aquesta ha sigut la tardor més plujosa.

Tardor càlida a la major part de Catalunya

Pel que fa a la temperatura, hem tingut una tardor càlida. Les anomalies més grans s'han donat a punts de la Catalunya Central, Ponent, Prepirineu Occidental, Plana de Vic, a l'Alt Empordà i a la mateixa ciutat de Barcelona.

Dels tres mesos de tardor destaca el mes de setembre, que va ser el més càlid des de 1.987 en el conjunt de Catalunya. A Girona, va ser el setembre més càlid en 134 anys.

Trobareu totes les dades d'aquest informe climàtic en aquesta nota de premsa.

 

 

 

Anar al contingut