La sequera activa la prealerta i augmenta la producció d'aigua dessalinitzada

Les reserves d'aigua de les conques internes de Catalunya cauen per sota del 60%

Néstor GómezActualitzat

L'Agència Catalana de l'Aigua té activada la prealerta per la sequera en haver baixat les reserves d'aigua del sistema Ter-Llobregat per sota del 60%.

Les conques internes de Catalunya estan al 55%, una xifra molt allunyada del 70% de reserva mitjana dels darrers deu anys.
 

 

 

 

El baix nivell d'aigua als pantans es deu a una manca de pluja molt acusada els darrers mesos. El mapa d'índex de sequera dels primers nou mesos de l'any, que elabora regularment Meteocat, mostra tot el país amb dèficit de precipitació. I la situació s'agreuja més al Prepirineu, al massís del Montseny i al Pirineu de Girona.
 

 

 

 

Des de finals de setembre, moment en què es va activar la prealerta, s'ha incrementat el rendiment de les dessalinitzadores. La dessalinitzadora del Llobregat funciona al 70%, amb una producció de 140.000 m³/dia, i la planta de la Tordera, al 75%, amb 43.200 m³/dia.
 

 

 

 

El semàfor de la sequera ens mostra els nivells en què s'activa cada fase. En el cas d'ara, la prealerta activa mesures preventives com: accions d'informació i sensibilització, preparació de les primeres mesures per quan arribi la fase d'alerta, comprovació de més de 300 pous de captacions subterrànies, comprovació de plans d'emergència locals i augment de la producció d'aigua dessalinitzada.
 

 

 

 

Quan plourà?
 

Fins a mitjans de mes, de precipitacions se n'esperen ben poques. Sembla que la segona meitat d'octubre serà més moguda, cosa que obriria les portes a l'arribada d'algunes pluges. Si el que volem és omplir embassaments, ara per ara caldrà esperar i veure, setmana a setmana, l'evolució del pronòstic.
 



 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut