La sorra ha desdibuixat el perfil de Barcelona (Foto: Albert Bladas)
Juny 2012: La sorra ha desdibuixat el perfil de Barcelona (Foto: Albert Bladas)

La platja de Barcelona podria viure un torb de sorra aquesta tarda

Actualitzat

Si teniu plans i teniu pensat anar a la platja entre Mataró i la Barceloneta a partir del migdia, podreu viure un fenomen estrany i desagradable, una ventada de sorra. La platja, el passeig marítim i els edificis més pròxims al mar quedaran desdibuixats. Ara bé, la sorra està humida per les darreres pluges, cosa que oferirà resistència al vent. 

Cronologia de la ventada

Tenim una situació de tempestes a darrera hora del matí i primeres de la tarda a les comarques costaneres de Girona, amb moderada entrada de nord. Mentre que a Barcelona hi ha terral i sobre el mar garbí, cap a les 15 hores es produeix el desplomament de l'aire fred de la tempesta amb un fort increment del vent de gregal. Per l'orografia costanera del litoral, entre el Maresme i el Barcelonès es produeix la confluència del terral, garbí i gregal, dels quals el gregal s'imposa, s'enforteix i rota justament sobre la primera línia de mar, que donarà com a resultat vent de rotació amb ventades superiors als 50 km/h entre les 16 i 18 hores. Aquesta forta ventada aixecarà la sorra de la platja, que quedarà engolida per un núvol de sorra, tal com passa a muntanya amb el torb i la neu. Un cop passin les ratxes més fortes de vent, la temperatura haurà caigut més de 5 graus respecte a abans de l'arribada del torb de sorra.

 
sorra_5_Victoria Alcarria Caballer
Juny 2012: La tempesta ha sorprès les persones que s'hi estaven a la platja. (Foto: Victoria Alcarria)

Som davant d'una situació meteorològica ben curiosa, singular i que pot ser similar a les imatges de ventades amb sorra a la platja de Barcelona de mitjans de juny de 2012, que ho va fer volar tot i va reduir moltíssim la visibilitat. Les persones que hi havia a la sorra van fugir a corre-cuita per protegir-se d'aquesta situació tan desagradable.

No hem trobat un terme que defineixi exactament aquesta situació de sorra ventada. De vegades s'ha utilitzat el terme "tempesta de sorra", però no és correcte per ser una estructura de grans dimensions i que abraça un espai molt gram de territori: seria més aviat semblant a un "torb de sorra", una forta ventada, superior als 50 km/h que aixeca la sorra i crea un núvol de sorra. Els efectes d'aquest torb de sorra són una forta ventada, mala visibilitat, caiguda de les temperatures i una molt desagradable sensació per l'impacte dels granets de sorra.

La sorra ha desdibuixat el perfil de Barcelona (Foto: Albert Bladas)
Juny 2012: La sorra ha desdibuixat el perfil de Barcelona (Foto: Albert Bladas)

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut