La petjada ecològica de la indústria de la moda

RedaccióActualitzat

Ara que comencen les rebaixes és un bon moment per parlar de la indústria de la moda, que juga un paper important en la situació de crisi climàtica que vivim, per la seva important contribució a l'escalfament global i a la contaminació des de diversos vessants. Segons la Conferència de l'ONU sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD), és la segona indústria més contaminant del món.

La producció de roba i calçat és responsable del 10% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle i consumeix el 20% dels recursos hídrics del món. Penseu que, per exemple, per fabricar uns texans es consumeixen uns 7.500 litres d'aigua, l'equivalent a la mitjana que beu una persona en set anys.

De l'us -i l'abús- que en fem de la roba, i del tipus de roba que escollim, també tenim dades significatives: el 80% de la roba acaba als abocadors o a les incineradores. I el 35% dels microplàstics que es troben al fons del mar provenen del rentat de robes sintètiques. Les fibres de polièster, el material més comú en la nostra roba, poden trigar uns 500 anys a descompondre's.

 

I això només són dades de la petjada ecològica, sense comptar amb els aspectes relacionats amb l'explotació de les persones. És evident, doncs, que és imperatiu fer un consum responsable i sostenible en aquest aspecte tan quotidià de les nostres vides. Per això també cal que la moda sostenible no sigui un producte exclusiu, sinó una opció a l'abast de tothom. Però hi ha solucions sostenibles i econòmiques?

Ethical Time

Hem parlat d'aquesta qüestió amb Ignasi Eiriz, impulsor de la plataforma Ethical Time, que vol apropar la roba sostenible al públic en general. També podeu veure, al vídeo que acompanya la notícia, una desfilada de moda sostenible, amb exemples de peces de roba de proximitat o amb certificació de sostenibilitat.

Ignasi Eiriz, impulsor de la plataforma Ethical Time

Com a exercici, hem fet un cistell de roba sostenible amb 593 euros, que és el gastem de mitjana anualment en roba i calçat, segons l'Institut Català d'Estadística. Amb aquests diners podríem comprar les següents peces:

Cistell de roba sostenible


Actuar pel clima

Recordeu que us convidem a compartir les vostres accions o consells a les xarxes socials amb l'etiqueta #ActuopelClimaTV3.

 

ARXIVAT A:
Jo també actuo pel climaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut