La llevantada deixa fins a 155 mm de pluja i 45 centímetres de neu nova

Alberto AlcántaraActualitzat

S'ha acabat un episodi de precipitació que ha estat força productiu pel que fa a les quantitats acumulades en moltes comarques, i també pel que fa a la neu. Entre divendres i dissabte, hi ha registres màxims de fins a 155 mm de pluja i 45 centímetres de neu a les estacions automàtiques del Montseny i d'Ulldeter, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Nevada de dissabte a la Molina (Xavi Braña)

Aquest és el mapa de pluja acumulada entre divendres i diumenge a les 6 del matí, fet amb les dades de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del servei. Es veu la naturalesa de l'episodi de pluja, de llevant, pels registres molt modestos cap a ponent o l'Alt Pirineu.

Pluja acumulada entre divendres i diumenge (Meteocat)

Però si allarguem els registres fins a dimecres, el primer dia de pluja, les dades encara són millors. A més de 10 estacions han passat dels 100 mm de precipitació, totes al quadrant nord-est del país: Parc Natural del Montseny (182 mm), Santa Coloma de Farners (177 mm), Anglès (141 mm), Molló (140 mm), Torroella de Fluvià (134 mm), la Vall d'en Bas (129 mm), Viladrau (126 mm), Darnius (121 mm), Vilobí d'Onyar (114 mm), Banyoles (102 mm) i Olot (101 mm).

El riu Fluvià a la resclosa de Can Basil, a Olot (Ramon Calvet)

La pluja acumulada ha fet vigilar especialment alguns rius com el Ter o el Ges, que baixaven molt alts. També l'Onyar:

 


Nevada al Pirineu oriental

La cota de neu va baixar puntualment cap als 1.700 metres aproximadament, i els gruixos registrats en diversos punts del Pirineu oriental van anar entre els 10-15 centímetres i els 45 centímetres.

 

Temporal marítim, encara per unes hores

L'avís per onatge encara es manté actiu per aquest diumenge, tot i que anirà baixant d'intensitat i d'extensió al llarg del dia.  Ahir, el temporal va deixar una onada màxima de més de 8 metres a la boia del cap de Begur, amb 6 metres i mig d'alçada d'onada significant. La llevantada va deixar empremta en algunes platges.

 

Poques incidències

Afortunadament, tant el temporal de pluja com el de vent i el temporal marítim no han deixat incidències molt greus.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut