Plomalls de les canyes al delta del Llobregat (N. Gómez)

La llargada del plomall de les canyes ens dirà com serà l'hivern. Serà fred o càlid?

La saviesa popular ens arrela a la terra i ens fa observar la natura amb deteniment

Un dels senyals que, segons la meteorologia popular, identifiquen i defineixen com serà l'hivern són els plomalls de les canyes florides de finals d'estiu i principis de tardor. Com més llarg sigui el plomall, més fred i rigorós seria l'hivern, i en cas contrari, seria un hivern poc fred i amb neu escassa.

Prenent com a referència la mateixa ubicació de l'any passat al Parc Agrari del Delta del Llobregat, els plomalls enguany són similars de llargada i de tofa que fa 12 mesos. És a dir, que això significaria que tindrem un hivern una mica càlid o normal. I coincideix amb el que mostra el mapa de temperatures del desembre del Meteocat de dades proporcionades per Copernicus basades en models mensuals de l'ECMWF. Els mapes que falten, de gener i febrer, es publicaran més endavant.

Mapa d'anomalia de temperatures de desembre (Meteocat)

Què va passar l'any passat?

L'hivern del 2021 va ser càlid a la major part del país, sobretot a les zones elevades, i normal al pla de Lleida i a la Costa Brava. Aquí teniu els mapes d'anomalia de desembre, gener i febrer de l'hivern passat.

Mapes d'anomalies de temperatures de l'hivern passat (Meteocat)

Observar la natura ens fa més savis

Observar és fixar-se, fixar-se és curiositat, curiositat és rumiar, rumiar és preguntar-se, preguntar-se és trobar respostes i trobar respostes és ampliar el nostre coneixement.

Fa no pas gaire temps, quan l'home estava més arrelat a la terra i estava a expenses del temps que feia, el món de la pagesia i la ramaderia sabia el temps que faria a partir de l'observació del cel, pel comportament dels animals i de mirar amb atenció boscos, plantes i altres especies vegetals. Un coneixement que es transmetia de manera natural de pares a fills, un temps en què durant generacions l'arrelament a la terra era continu i la transferència d'aquest coneixement era un mestratge. Era un temps en què la tecnologia era molt primitiva i la poca que hi havia no arribava pas arreu. D'aquí la importància de descobrir els senyals que ens dona la natura per predir el temps, des d'hores vista fins a setmanes.

Plomall de les canyes al delta del Llobregat (N. Gómez)

Si bé hi ha moltes dites meteorològiques que tenen un raonament i una certesa clara, en aquest cas el meu desconeixement sobre la floració de la canya i l'observació puntual no m'ha permès treure cap conclusió. Simplement, segueixo la tradició popular, basada en l'observació i l'experiència.

En tot cas, mireu i observeu com són els plomalls de les canyes de les rieres o marges de camins de casa vostra, preneu-ne nota i, un cop passi l'hivern, analitzarem si l'oracle que anunciava un hivern una mica més càlid s'ha complert.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut