Glasgow, seu de la COP26

La cimera del clima COP26 de Glasgow s'ajorna fins al 2021 per la crisi del coronavirus

Alberto AlcántaraActualitzat

La Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic COP26, que havia de celebrar-se a Glasgow al novembre, s'ha reprogramat per a l'any 2021 com a conseqüència de la crisi del coronavirus.

La decisió l'ha presa la Mesa de la COP de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC), que no vol celebrar una cimera que ha de ser molt ambiciosa en aquestes condicions, mentre "el món s'enfronta actualment a un repte mundial sense precedents i els països estan concentrant els seus esforços a salvar vides i lluitar contra el COVID-19".


El comunicat de la UNFCCC  afirma que la reprogramació "garantirà que totes les parts puguin centrar-se en els temes que es discutiran en aquesta conferència vital i permetrà tenir més temps perquè es facin els preparatius necessaris"

Urgència a curt termini

Patricia Espinosa, secretària executiva de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, recorda que "la COVID-19 és l'amenaça més urgent que afronta la humanitat en l'actualitat, però no podem oblidar que el canvi climàtic és l'amenaça més gran a la humanitat a llarg termini".

Espinosa també creu que, quan les economies es reiniciïn, serà una "oportunitat perquè les nacions es recuperin millor, incloguin els més vulnerables en aquests plans i una possibilitat de donar forma a l'economia del segle XXI de manera neta, verda, sana, justa, segura i més resistent ".

Cadena d'ajornaments

A banda de la COP26, l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha ajornat totes les reunions, incloses diverses reunions tècniques i polítiques a l'abril i la sessió del 9 al 12 de juny del Consell Executiu de l'OMM. Aquestes reunions es planificaran posteriorment el 2020.

El grup intergovernamental copatrocinat per l'OMM sobre el canvi climàtic també ha reestructurat les seves activitats, però ha advertit que pot haver-hi greus implicacions per a la finalització puntual del sisè informe d'avaluació de l'IPCC.

Crisi pandèmica contra crisi climàtica

La paralització de l'economia mundial per la crisi del coronavirus està portant un descens de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Això seria un efecte positiu, però es tem per un gran repunt de les emissions quan s'acabi la crisi.


Per això, l'OMM ha subratllat la necessitat de no aturar l'acció climàtica contra l'escalfament global i avisa que el fet de no reduir els gasos d'efecte hivernacle tindrà un impacte negatiu en les economies mundials, les condicions de vida de l'ésser humà i els ecosistemes marins i terrestres, que poden durar fins segles.
 

.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaCoronavirus
Anar al contingut