La "Casa sota una cúpula" per combatre el clima extrem de Iacútia

Alberto AlcántaraActualitzat

Des del desembre del 2019 està en marxa l'experiment "Casa sota una cúpula" -House under a Dome- a la regió de Iacútia, al nord-est de Rússia. La prova pretén fer que els hiverns extremadament freds de la regió siguin més suportables, i la lluita contra el fred sigui més eficient des del punt de vista energètic.

En l'estudi participa la família Efremov, composta per un matrimoni amb una filla i un gat. A finals del 2019 es van traslladar a uns 40 quilòmetres de Iacútia, la capital, per viure en una casa de fusta d'un sol pis i envoltada d'una cúpula de PVC de 10 metres d'altura.

L'experiment "House under a dome" (Reuters)

Durant tota la seva estada han de fer lectures de temperatura a tota la casa, i documentar la seva experiència en un videoblog. D'aquesta manera, comprovaran com aquest tipus de construccions es veuen afectades per les temperatures extremes de la regió, que cauen amb facilitat per sota dels -40 ºC.

El projecte valora el benestar mental i físic dels habitants i la fiabilitat i la durabilitat de la mateixa construcció de la cúpula, però també com afecta la cúpula al consum energètic de la casa, i als processos del permagel que hi ha a sota.

El permagel és el sòl que es manté congelat com a mínim dos anys sota la superfície, una part del planeta que preocupa els experts per l'amenaça que suposa l'escalfament global.

Segons els organitzadors de l'experiment, en un episodi de temperatures de -50 ºC a Iakutsk, la temperatura sota la cúpula va ser de -34 ºC. Van atribuir la diferència de temperatura a l'energia solar acumulada durant tot el dia i a la calor emesa per la casa sota la cúpula.

La investigació es desenvolupa conjuntament entre la Universitat Federal del Nord-Est i el grup Sinet. Si l'experiment acaba amb resultats satisfactoris, l'ús de la tecnologia de la cúpula es podria ampliar a la regió.

L'experiment "House under a dome" (Reuters)

 

 



 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut