Cel nocturn de la Cerdanya (Toni Lora)

Ja és primavera. Els esdeveniments més destacats de la nova estació

Néstor GómezActualitzat

La primavera ha arribat aquesta matinada a les 4.06 hores. A partir d'aquest moment, el dia es farà més llarg fins a l'arribada del solstici d'estiu, el proper 20 de juny. L'estació astronòmica de primavera que té una durada de 92 dies i 18 hores.

 

Dites i refranys de la primavera

Aquí teniu un breu recull de dites i refranys de la primavera relacionades amb el temps i amb la natura:

  • Aigua de primavera, si no és torrencial, omple la panera.
  • Oreneta arribada, primavera començada.
  • Oreneta primerenca, primavera calorenca.
  • Flor en abundor a la primavera, bona tardor ens espera.

Equinocci de primavera i equilux

Les estacions astronòmiques venen determinades pels solsticis d'hivern i estiu i els equinoccis de tardor i primavera

Tot i que la paraula "equinocci" fa referència al moment en què el dia té la mateixa durada que la nit, el dia exacte en què això passa és l'anomenat equilux, que en aquest cas va ser el dijous 17 de març, 3 dies abans de l'equinocci.

 


Què ens du la primavera?

El començament de la primavera és el moment de l'any en què el dia s'allarga més ràpidament. El sol surt més d'un minut abans que el dia anterior, i a la tarda es pon més d'un minut després. Per tant, es guanyen gairebé tres minuts de llum cada dia.

Com solem fer a l'inici de cada estació, destaquem alguns fenòmens astronòmics que podrem gaudir durant els pròxims mesos (en podeu trobar més detalls al portal de l'Observatori Astronòmic Nacional). El primer fet rellevant és el canvi d'hora, un hàbit que encara no s'elimina. Passarem a l'horari d'estiu el darrer diumenge de març, el dia 31. A les dues de la matinada hora peninsular, avançarem els rellotges una hora per marcar les tres.

Agenda astronòmica

Durant la primavera tindrem dos eclipsis, un de Sol i un altre de Lluna, però cap dels dos serà visible des de casa nostra.

♦ Llunes plenes: Les tres llunes plenes de la primavera seran el 25 de març, el 23 d'abril i el 23 de maig.

♦ Planetes: Després de la posta de sol es veuran Júpiter i Mercuri, si bé mercuri deixarà de ser visible a primers d'abril. Abans de la sortida de sol matinal ja es veu Mart, com a únic planeta, i serà a l'abril quan s'observarà saturn molt baix a l'horitzó.

♦ Pluges d'estels: De pluges d'estels en tenim dues, els lírids, cap al 22 d'abril, i Eta Aquàrids, la més important de la primavera, amb un màxim previst al voltant del 5 de maig.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut