Hores de sol rècord, més floració i menor consum de calefacció

Diversos observatoris com el de l'Ebre, el de Lleida o el Fabra fan rècords històrics d'hores de sol al febrer

Francesc MauriActualitzat

Des del punt de vista meteorològic, s'han acabat els 3 mesos considerats d'hivern, els de desembre, gener i febrer. Astronòmicament parlant, el període s'acabarà el proper dia 21.

Els observadors meteorològics i Meteocat, el Servei Meteorològic de Catalunya, han començat a publicar dades que fan referència al balanç de l'hivern. Tenim clar, ja ho hem explicat, que el mes de febrer va ser rècord pel que fa a temperatura a diversos observatoris. En canvi, poca atenció s'ha parat a un element destacat: les hores de sol, l'anomenada insolació.

En el cas de la ciutat de Lleida, el mes de febrer ha estat rècord des que va començar a mesurar aquesta variable l'any 1942. La mitjana se situa en 169 hores. Aquest any s'han assolit les 252 hores de sol, una dada que suposa el 85% de la insolació total possible.

L'observatori de l'Ebre ha fet números del trimestre hivernal. Amb dades de fa, gairebé, 110 anys, aquest ha estat el segon febrer més assolellat de la història meteorològica.

Pel que fa a Barcelona, l'Observatori Fabra té registres des del 1969 i aquest ha estat el mes de febrer més assolellat d'aquests 50 anys.

D'això, evidentment, se'n deriven diverses qüestions. Per exemple, les persones que disposen de producció elèctrica mitjançant plaques solars fotovoltaíques n'han produït més que cap hivern.

Evidentment també l'avançament escandalós del cicle primaveral de la vegetació. La temperatura elevada, juntament amb la presència molt notable de llum, en són responsables. Aquesta fotografia de Sunyer al Segrià seria més pròpia avançat el març.

O, si encara no sabeu el consum de calefacció a casa vostra o al vostre comerç, possiblement quan rebreu la factura us emportareu una agradable sorpresa. El mes de febrer us haurà baixat el consum de forma substancial respecte a l'any passat. Simplement certificar allò que ja sabem però que sovint oblidem. Les vivendes ben orientades són, amb diferència, les més interessants per viure-hi. Si estan ben aïllades i disposen d'un simple mecanisme de domòtica que aixequi i abaixi les persianes quan convingui. Marxem a la feina o de cap de setmana. Un sensor comandarà les persianes i detectarà si fa sol. Llavors apujarà les persianes i el sol calefactarà l'habitatge. Si és l'estiu i convé que sigui a l'inrevés, cap problema. En canvi, imaginem un dia cru d'hivern. Tapat del tot. Llavors abaixaran les persianes automàticament  perquè l'escalfor interior no s'escapi pels marcs o el vidre, els quals sempre són més favorables a la pèrdua d'escalfor interior cap a l'exterior.

Malgrat algunes nits notablement fredes, amb alguns valors sota zero, la presència de sol des de primera hora fins a darrera hora del dia ha calefactat de forma natural i gratuïta els habitatges amb millor orientació. Se n'ha encarregat la simple utilització del "mecanisme persiana" manualment o amb l'automatisme comentat, que fa que quan arribis al vespre la vivenda no necessita calefacció.

 

 

Anar al contingut