Es trenca la plataforma gelada de Brunt a l'Antàrtida

Un gran iceberg de 1.270 quilòmetres quadrats es desprèn de la plataforma

Alberto AlcántaraActualitzat

La plataforma de gel de Brunt, a l'Antàrtida, s'ha trencat i ha originat un enorme iceberg de 1.270 km², la superfície aproximada de la comarca d'Osona.

 

 

Diverses esquerdes

La plataforma de Brunt és la llar de la base de recerca Halley, de l'organització British Antarctic Survey (BAS). La plataforma sembla estar en un període d'inestabilitat, amb diverses esquerdes que s'estenen per la seva superfície. En aquesta imatge de satèl·lit es poden veure. És una imatge del gener de 2021:

Imatge de satèl·lit Landsat 8 de la plataforma de gel de Brunt (NASA)

L'anomenada esquerda de Halloween ("Halloween crack") es va detectar el 2016. A principis del 2019 es va originar l'anomenada Chasm 1, una esquerda que avança a una velocitat de quatre quilòmetres per any, segons la NASA. El novembre de 2020 es van notar els primers símptomes d'una nova ruptura (en la fotografia anomenada "New crack", que ha acabat sent el "North rift" o trencament nord).

En aquest mapa de la British Antartic Survey es pot veure que la nova esquerda ha anat a parar a la glacera Stancomb-Wills, a 35 quilòmetres de distància.

Mapa de la plataforma gelada de Brunt (Halley Research Station)

Segons la comunicació del BAS, la fractura de la plataforma de gel flotant, que té un gruix de 150 metres, va avançar a una velocitat d'un quilòmetre al dia durant el gener. Finalment, l'iceberg es va formar el matí del divendres 26 de febrer, quan aquest gran fragment de plataforma va quedar alliberat de la resta de la plataforma.

Un procés cíclic

El trencament de les plataformes de gel forma part d'un procés cíclic i natural de creixement i decadència dels límits d'aquestes capes de gel flotant: quan el gel glacial flueix de la terra cap al mar, les zones de la plataforma més allunyades de la costa es van aprimant, un fet que afavoreix que es vagin fonent per sobre i per sota. L'escalfament global, amb temperatures de l'aire i temperatures oceàniques en augment, retroalimenta aquest procés de degradació.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut