El vaivé de les temperatures extremes castiga els conreus de l'altiplà de Colòmbia

No hi ha cultiu que resisteixi el brusc canvi de temperatures entre el matí i el migdia

Néstor GómezActualitzat

Un fenomen habitual d'aquesta època a l'altiplà de Colòmbia ha deixat de ser normal quan la persistència és molt superior al que és normal. Una altra manifestació de l'existència de la crisi climàtica.

A l'altiplà de Colòmbia, les matinades gèlides cobreix d'una capa de gel el prat i en poques hores, al matí, el sol abrasa la pell congelada dels conreus. Unes temperatures extremes que fan malbé les collites i que disparen les pèrdues econòmiques dels pagesos. Unes gelades que enguany són molt més intenses a tot l'altiplà.

 

Per Daniel Useche, cap del servei de pronòstic i alertes de l'Institut d'Hidrologia, Meteorologia i Estudia Ambientals (Ideam), el més dramàtic està passant a Bocayá i Cundinamarca, on les temperatures han caigut fins gairebé els -7 ºC. Només a Bocayá, les pèrdues s'eleven a 48.000 hectàrees i a uns 13.500 productors. Al municipi de Tuta, situat a uns 2.600 metres d'alçada, a primera hora del matí la temperatura baixa per sota del zero graus i les agulles de gel pengen dels arbres i de les fulles. Al migdia, el sol abrasador fon el gel i crema les fulles. I aquest temps, a més, coincideix amb el període sec de principis d'any. El resultat és que els camps verds ara es troben secs. Una pagesa explica que aquesta fluctuació tan forta de les temperatures afecta les vaques embarassades amb un increment dels avortaments. Un fenomen que associa directament a la crisi climàtica.

Segons pronostica Ideam, el temps extrem persistirà fins al març.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut