El temps de la A a la Z: onada de calor

Néstor Gómez/Alberto AlcántaraActualitzat

Una onada de calor és el resultat d'una massa molt càlida que prové del cor d'Àfrica i que ens arriba després de travessar la península Ibèrica.

Les masses d'aire que originen els episodis d'onada de calor són masses denses d'aire sec i molt càlid, carregades de pols en suspensió i de moviment lent. Es desplacen feixugament i arrosseguen les característiques de la regió d'origen, el cor del Sàhara. L'aire càlid avança cap al Marroc i Algèria abans d'arribar a la península Ibèrica i Catalunya.

Les seves conseqüències són temperatures altíssimes, amb valors molt poc freqüents. Una mostra dels extrems tèrmics és l'última gran onada de calor d'estiu a Catalunya al 2019, on al juny va tenir 5 dies consecutius amb màximes superiors als 40 ºC.

Intensitat i durada

L' Organització Meteorològica Mundial (OMM) defineix com onada de calor els períodes de temperatura anormalment elevada (més de 5 graus per sobre de la mitjana) i d'una durada mínima de cinc dies consecutius fins una màxima de diverses setmanes.

En canvi, el Servei Meteorològic de Catalunya estableix una sèrie de tres dies consecutius o més. En aquest període, s'ha de superar un valor de temperatura màxima marcat pel percentil 98. Aquí teniu el mapa de calor extrema de cada capital de comarca i en aquest enllaç de cada municipi.

 

El percentil 98 és el valor estadístic que indica que només el 2% de dies dels mesos d'estiu, la temperatura màxima ha estat superior a aquest valor. Aquest percentil pren un valor diferent a cada municipi.

La durada, i l'extensió del territori afectat, diferencien les onades de calor (heat waves) d'altres episodis de calor de més curta durada, com els esclafits càlids (heat bursts) o els flaixos de calor (flash heats), que abasten durades d'uns pocs minuts, hores o fins a un parell de dies com a màxim.

Afectació sobre la salut

Durant els episodis d'onada de calor s'activen els avisos meteorològics i les alertes de Protecció Civil, donat que hi ha una afectació directa sobre la salut de les persones, sobretot en el cas dels nadons, nens petits, gent gran i malalts crònics.

Les calorades produeixen sobre el nostre cos una pèrdua de líquids i sals minerals vitals per al nostre organisme. Si estem exposats a temperatures molt elevades i no ens hidraten contínuament ni ens protegim podem tenir un cop de calor. Beure aigua sovint, protegir-se del sol directe i reduir l'activitat física durant les hores de més calor són els consells bàsics. Podeu trobar totes les recomanacions en aquest enllaç.

 

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut